• Op de foto v.l.n.r: mammacareverpleegkundige Mathilde Zijtveld, verpleegkundig specialist Marry Boes, mammachirurgen Tanja Frakking en Sylvia de Jong en mammacareverpleegkundige Carola Veenis

    Rivas Zorggroep

Kwaliteit borstkankerzorg Beatrixziekenhuis weer onderscheiden met roze lintje

De borstkankerzorg in het Beatrixziekenhuis, onderdeel van Rivas Zorggroep, is wederom door de Borstkankervereniging Nederland onderscheiden met een roze lintje. De Borstkankervereniging hanteert criteria die belangrijk zijn voor een borstkankerpatiënt. Deze criteria zijn onlangs aangescherpt en te vinden op www.monitorborstkankerzorg.nl. Ziekenhuizen die voldoen aan de criteria krijgen van de Borstkankervereniging een lintje.

Het Beatrixziekenhuis onderscheidt zich in haar borstkankerzorg in drie opzichten. Ten eerste door de snelheid van werken. ,,Patiënten kunnen op korte termijn en zeker binnen een week in ons ziekenhuis terecht", zegt Tanja Frakking, mammachirurg in het Beatrixziekenhuis. ,,Hiervoor is drie dagen in de week een speciaal borstkankerspreekuur: de mammapoli. Een patiënt met een afwijking in de borst doorloopt binnen één dag alle stappen van de diagnostiek. In het merendeel van de gevallen krijgt men aan het einde van de dag de uitslag." Vervolgacties worden kort daarop in gang gezet. ,,Dit gebeurt bijvoorbeeld als verder onderzoek moet worden verricht om een diagnose te stellen."

Ten tweede onderscheidt het ziekenhuis zich door hoge medische kwaliteit als gevolg van een goede samenwerking in het borstkankerteam. ,,In het Beatrixziekenhuis is een vast team van twee mammachirurgen, twee oncologen, plastisch chirurgen, vier radiologen, een verpleegkundig specialist en twee mammacareverpleegkundigen", zegt Frakking. ,,Zij begeleiden het hele proces, van diagnostiek tot behandeling en nacontrole. De lijnen zijn kort. Daardoor wordt er snel overlegd en wordt er snel actie ondernomen wanneer dat nodig is." Verder werken de ervaren specialisten in het Beatrixziekenhuis nauw samen met andere specialisten uit het Erasmus MC, locatie Daniel den Hoed.

Een derde sterk punt is de goede informatievoorziening. Deze wordt in het Beatrixziekenhuis op maat geleverd door onder andere de mammacareverpleegkundigen. Frakking: ,,De mammacareverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in zorg voor en begeleiding van vrouwen met borstkanker. Hierdoor kunnen zij deze vrouwen optimaal begeleiden gedurende het gehele traject."