Leerzame Wereldwaterdag

H'VELD-G'DAM In het kader van Wereldwaterdag, verliep de gymles voor vijf klassen van het Willem de Zwijgercollege afgelopen vrijdag 20 maart op een héél andere manier.

Op initiatief van de Dienst Gezondheid & Jeugd en het Centrum voor Jeugd en Gezin maakte Samantha Harteveld (Bureau Leefstijl) de leerlingen bewust van de suikers in fris- en energydranken, de hoeveelheid die je per dag moet drinken en de keuzes die je daarbij zèlf maakt.

Dat de commercie hier een hoofdrol in speelt, konden de leerlingen al rap concluderen na het zien van een 'schattig berenfilmpje' van een overbekende bruine frisdrank. De hunkering naar zoetigheid blijkt vanuit de geschiedenis in de mens 'ingebakken' te zitten. Zoet voedsel was in de prehistorie moeilijk te vinden en daardoor heel bijzonder.

Zo kwamen de leerlingen er achter dat er in een halve liter cola 13 suikerklontjes zitten en in een flesje energydrink maar liefst 21 klontjes. Omgezet naar een kopje thee, zouden dit 10 klontjes per kopje zijn. Gevaar van al deze suikerexplosies is overgewicht en hierdoor is de kans op diabetes groter. Het idee dat je vleugels krijgt van deze drinks, spreekt veel (jonge) mensen aan. De werking is niet echt bewezen: even voel je je fitter, maar overmatig gebruik kan tot hartproblemen leiden.

Het tweede deel van de les werd door de leerlingen als 'vet' ervaren. Ze deden mee aan een workout in de vorm van een bootcamp. Ruim 15 minuten werd er onder leiding van Steve en Melany (oud-leerlingen WdZC) van sportschool Physique stevig gesport om te ervaren wat je ervoor moet doen om de suikers er weer af te trainen. En wat was de conclusie? Tijdens zo'n kwartiertje zweten werk je maar 4 tot 5 klontjes weg.

Bij de afronding van de les, kwamen drie brugklasmeisjes met hun gezonde gewoonte op de proppen: elke dinsdag maken zij van de 2e pauze hun fruitmiddagje! Dat was een smakelijke uitsmijter. De bidon, die de leerlingen als cadeautje mochten meenemen, wordt hopelijk vaak met water gevuld en vervolgens frequent leeggedronken.