• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

    Suzanne Heikoop
  • Gastles Trudy Baggerman

    Richard van Hoek Fotografie

Lef hebben om sorry te zeggen

H'VELD-G'DAM Waarom zeg je dingen zoals je ze zegt? En durft je uit te komen voor je fouten? Met die vragen werden de leerlingen van 3VMBO van het Willem de Zwijger College op dinsdag 8 november geprikkeld. Wethouder Trudy Baggerman kwam daar een gastles geven over respect.

door Suzanne Heikoop

,,Je kunt respectvol boos worden, maar ook respectloos tegen iemand zeggen dat hij er leuk uit ziet. Waarom zeg je dingen zoals je ze zegt? Weet je wat je een ander ermee aan kan doen? Je hebt zelf een rol in een respectvolle omgeving." Er klinkt instemmend gemompel in het klaslokaal. Trudy Baggerman vervolgt: ,,Slachtoffers van respectloos gedrag zijn vaak dichterbij dan je denkt. Neem bijvoorbeeld je docenten. In hoeverre zijn wij verantwoordelijk voor het overspannen raken van leraren? Als je hen met respect behandelt hebben jullie goed onderwijs en krijgen zij een fantastische baan. In deze steeds individualistischere maatschappij moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Respect uitdragen en daarmee bouwen aan een goede toekomst."

De klas ziet wel in wat ze nog kunnen verbeteren. ,,We moeten elkaar in de waarde laten en meer één klas worden.", zegt één van de leerlingen. Murat Caner heeft van huis uit meegekregen om respect te tonen. ,,Ik leef naar wat ik heb meegekregen. Respect is heel belangrijk in de omgang met elkaar." Brett Slagter vind het soms toch nog wel moeilijk om respect te hebben. ,,Als ik er onterecht uitgestuurd word vind ik het wel lastig om daar respect voor op te brengen. Maar als een ander respect voor mij heeft is het makkelijker om hem ook goed te behandelen."

Docent Conny Elenbaas vindt het goed dat de gastles gegeven wordt. ,,De gastlessen voor 3VMBO zijn georganiseerd door verschillende scholen en de gemeente en is een aanloop naar de Respectdag op 9 maart. Het onderwerp respect is in deze samenleving aan de orde van de dag. Gelukkig heb ik weinig te maken met respectloze leerlingen. Ik probeer in mijn werk ook aandacht voor de leerlingen te hebben en de wisselwerking is dat zij respect tonen voor jou als docent."

Trudy Baggerman is niet de enige die met respectlessen scholen bezoekt.

Baggerman: ,,Samen met wethouder Boerman en vier raadsleden gaan we alle Hardinxveldse scholen langs. Dat doen we om een stukje bewustwording te creëren. Er speelt veel in de wereld, maar je moet er je rol wel in weten. Respect is één van de basisvaardigheden in de opvoeding en een uitgangspunt in het leven."