Lions zamelen koffie in voor voedselbank

H'VELD-G'DAM Drie Lionsclubs in de Alblasserwaard hebben door middel van een inzamelactie van Douwe Egberts-spaarpunten met elkaar gezorgd voor een groot aantal pakken koffie voor de Voedselbank Sliedrecht. Dergelijke acties waren er eerder in andere regio's in Nederland. De Alblasserwaardse clubs danken iedereen die aan het welslagen van deze actie hebben bijgedragen!

Eind vorig jaar is een spaarpunteninzameling gestart in deze regio. Koffie blijkt een van de artikelen te zijn, die door winkeliers maar weinig aan de voedselbanken wordt geschonken. Uiteindelijk zijn er 363.000 punten verzameld, waarbij een grote eerste bijdrage van de diaconie van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht voor een geweldig begin zorgde. Namens de Lionsclubs Alblasserwaard (Gorinchem), Alblasserwaard d' Egelantier (Papendrecht e.o.) en Alblasserwaard Tablis (Alblasserwaard Zuid en Midden) konden er uiteindelijk ruim 500 pakken koffie worden overhandigd aan de Voedselbank. Deze Voedselbank beperkt zich overigens niet tot Sliedrecht, maar heeft ook klanten in Bleskensgraaf, Hardinxveld-Giessendam en Nieuw-Lekkerland. In totaal zorgt de Voedselbank Sliedrecht op dit moment voor meer dan 100 pakketten per week.

In Nederland leeft ruim een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen degenen onder hen die het minst te besteden hebben door hen tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Hiertoe wordt samengewerkt met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zij zorgen er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Om de zelfredzaamheid van de klanten te vergroten, is er ook een samenwerking met lokale organisaties die die de klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Het uitgangspunt is dat voedselhulp altijd tijdelijk is.

De Stichting Voedselbank Sliedrecht functioneert als een schakel tussen overschot, giften en verborgen gebrek in de samenleving. De stichting biedt daarbij goed voedsel aan, dat kan bestaan uit groente, fruit, brood, andere levensmiddelen en gebruiksartikelen. Het aanbod is elke week anders omdat de Voedselbank afhankelijk is van wat het krijgt aangeboden van winkeliers, middenstanders en anderen. De Voedselbank Sliedrecht verzorgt niet alleen elke week een pakket. Er is ook een koffie- en theetafel, met vaak iets lekkers, bedoeld om de sociale contacten op peil te houden en de mensen te wijzen op mogelijkheden om in aanmerking te komen voor extra geld.

Fotobijschrift: Mark Fokke (l) overhandigt de dozen met bonnen aan Jaap Stelling, die de actie coördineert.