• Barneveldse Krant
  • Twitter/ T@B

Live Blog gemeenteraadsverkiezingen: T@B blijft de grootste partij, winst voor ChristenUnie en CDA

H'VELD-G'DAM  Volg hier live de uitslagenavond van de Hardinxveldse gemeenteraadsverkiezingen.

23.33 Dit live blog is gesloten. Later meer over de gemeenteraadsverkiezingen in Hardinxveld-Giessendam. 

23.14 De definitieve uitslag wordt vrijdag 23 maart bekend gemaakt. Zaterdag 24 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur vindt er een duidingsdebat plaats in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. Tijdens dit debat, dat voor iedereen toegankelijk is, kunnen raadsleden en lijsttrekkers de verkiezingsuitslag duiden. 

22.54 Alle partijen in Hardinxveld kregen dit jaar iets meer stemmen dan vier jaar terug. Behalve de T@B, zij kregen een fractie minder stemmen. Dat leverde hen dit jaar 5 zetels, tegen zes zetels vier jaar geleden, op. ChristenUnie (van 3 naar 4) en het CDA (van 1 naar 2) hebben een zetel meer dan vier jaar geleden

22.47 Er is een nieuwe voorlopige tussenstand bekend in Hardinxveld. Dit is de definitieve voorlopige uitslag: Het (voorlopige) opkomstpercentage is iets gedaald: 65.65 %. De zetelverdeling blijft hetzelfde. 2529 mensen stemden op T@B, 2308 mensen stemden op SGP, ChristenUnie kreeg 2041 stemmen, PvdA is goed voor 1013 stemmen, CDA 958 stemmen en Jezus Leeft heeft 44 stemmen in deze voorlopige uitslag. 

22.13 Op basis van de telling van 5 stembureaus is het opkomstpercentage 68,13%. T@B heeft voldoende stemmen voor 5 zetels, SGP en ChristenUnie hebben op basis van deze telling 4 zetels en PvdA en CDA komen beiden uit op 2 zetels. 15 mensen hebben tot nog toe op Jezus Leeft gestemd en dat levert hen geen zetels op. 

22.05 T@B twittert: ,,Het is al druk in het gemeentehuis. Zo te zien heerst er een gezellige spanning. Mooi al die betrokkenheid. Het gaat ten slotte om je dorp."

21.50 Het is de eerste keer in de geschiedenis van de gemeente dat de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen ontbreekt. Daarentegen is het voor de partij Jezus Leeft juist de eerste keer dat ze wel meedoet aan de verkiezingen in Hardinxveld-Giessendam.

21.45  Vier jaar geleden was het opkomstpercentage in Hardinxveld-Giessendam 70,8 procent. De gemiddelde opkomst in Nederland lag veel lager: 54 procent. 

21.00 Het is 21.00 uur, de stemlokalen in Hardinxveld-Giessendam zijn gesloten en er kan niet meer gestemd worden. Het tellen van de stemmen kan beginnen. Naar verwachting volgt de voorlopige uitslag rond middernacht. Vier jaar geleden ging 70,8 % van de Hardinxvelders naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen gingen de meeste zetels (zes stuks) naar de T@B. De huidige 6 partijen (zonder de VVD, maar met Jezus Leeft) wachten in spanning af wat de uitslag vanavond zal worden.