• ProRail en de gemeente hebben maat- regelen genomen om de veiligheid van het trein- en autoverkeer rond de overweg te verbeteren.

    Richard van Hoek

Maatregelen bij overweg

Veiligheid verbeteren

H'VELD-G'DAM De spoorovergang bij de Giessenzoom is aangepast. ProRail en de gemeente hebben maatregelen genomen om de veiligheid van het trein- en autoverkeer rond de overweg te verbeteren. De maatregelen konden niet langer wachten in verband met een aantal incidenten rond de overgang, zo laat de gemeente weten.

In de afgelopen periode zijn een paar keer de overgangsslagbomen eruit gereden. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de oorzaak was dat dan een vrachtwagen op de overgang stond te wachten om de Parallelweg op te gaan. Die konden de overgang niet tijdig verlaten toen de spoorbomen naar beneden kwamen.

De belangrijkste aanpassingen zijn het opheffen van parkeervakken in de buurt van de overgang. ,,Dit was nodig om het uitzicht vanaf de spoorwegovergang te verbeteren. Hiervoor is ook het hekwerk verlaagd'', aldus de gemeente. Daarnaast zijn matrixborden geplaatst. De belijning is ook aangepast.

De maatregelen zijn nog niet voldoende, stelt de gemeente. Naast de huidige maatregelen wordt onderzocht of op het kruispunt verkeerslichten moeten komen. ,,Dat kan een verkeersregelinstallatie zijn zoals bij onze andere overwegen in Hardinxveld-Giessendam, de zogenaamde ontruimingslichten. Het kan ook een volledige verkeersregelinstallatie zijn, die in werking is zolang er treinen rijden.''