• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

49ste editie Bedrijven Verkeersquiz: gezellige en uitdagende avond

H'VELD-G'DAM Wat betekent dat ene verkeersbord ook al weer? Mag je hier wel of niet inrijden? Op dinsdagavond 10 maart is Kampanje het decor voor de 49ste Bedrijven Verkeersquiz, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, afdeling Merwedestreek. ,,Teams van drie personen strijden voor de eeuwige roem."

Het is 49 jaar terug waarschijnlijk gestart als spontane actie, maar de Bedrijven Verkeersquiz heeft zich inmiddels wel bewezen. Frans Moen, penningmeester van Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Merwedestreek, vertelt: ,,De Bedrijven Verkeersquiz is altijd leuk. Teams, bestaand uit drie personen, strijden met elkaar voor de eeuwige roem. Iedere ronde bestaat uit vijftien vragen en wordt door één van de teamleden beantwoord. De vragen zijn zichtbaar op een groot scherm en moeten worden beantwoord via multiple choice, uiteraard binnen een bepaalde tijd. Nederveen opleidingen en trainingen BV. stelt sinds jaar en dag de materialen beschikbaar. Ook de quizvragen komen uit de onuitputtelijke voorraad van Nederveen."

Na de eerste 15 vragen stapt het tweede teamlid aan tafel en na de tweede serie is het de beurt aan het derde teamlid. ,,Na de drie gespeelde ronden passeren alle vragen nogmaals de revue, maar dan met het juiste antwoord. Zo nodig wordt daar een toelichting op gegeven. Nadien worden de scores bekend gemaakt. Wij zijn benieuw welk team er dit jaar met de wisselbeker en eeuwige roem naar huis gaat."

In de afgelopen jaren was de strijd om de wisselbeker vooral tussen busmaatschappijen EGAO en Snelle Vliet. ,,De laatste twee jaar is er gewonnen door de EGAO. Ook de plaatselijke politiek komt vaak met een aantal teams. Gemeente Hardinxveld en één van de plaatselijke zorginstellingen nemen ook regelmatig plaats achter een tafel. Verder zien we vooral bedrijven die beroepsmatig veel in het verkeer zitten." Anders dan de naam doet vermoeden, kunnen niet alleen bedrijven aan de quiz meedoen. ,,We hopen dat er ook wat sportverenigingen aansluiten. Ook zou het bijvoorbeeld leuk zijn als mensen via een buurt- of straatapp een team samen kunnen stellen. Als iemand geen team bij elkaar krijgt, is het altijd mogelijk om gewoon als luisteraar naar Kampanje te komen. Het zal niet de eerste keer zijn dat we er nog een tafel bijzetten voor een spontaan ontstaan team. Luisteraars mogen sowieso meedoen, maar kunnen niet meedingen voor de winst."

Om mee te doen hoef je geen verkeerskenner te zijn. ,,Er is altijd een goede sfeer en de quiz is uitdagend. Het is een leuke manier om met elkaar de kennis op peil te houden." Teams moeten zich vóór 25 februari aanmelden via merwedestreek@vvnregio.nl, het inschrijfgeld per team is 30 euro. Inloop in Kampanje is op dinsdagavond 10 maart om 19:30 uur, om 20:00 uur start de eerste ronde. Voor iedereen staat er een consumptie klaar. Geïnteresseerden zonder team zijn ook welkom; zij kunnen meekijken en -luisteren. De Bedrijven Verkeersquiz wordt mede mogelijk gemaakt door Stuwkr8.