• Ruim de helft van de ouderen is bezorgd om te vallen en vermijdt daardoor activiteiten. Tijdens de cursus 'Zicht op evenwicht' krijgen deelnemers tips en adviezen om weer onbezorgd te kunnen bewegen.

    Richard van Hoek

Cursus Zicht op evenwicht tegen vallen onder ouderen

H'VELD-G'DAM  Bij het ouder worden neemt de kans op vallen toe. Ruim de helft van de ouderen is bezorgd om te vallen en vermijdt daardoor activiteiten. Dit is niet nodig en daarom begint Rivas Zorggroep op woensdag 15 januari met de cursus 'Zicht op evenwicht'. Onder deskundige begeleiding van een ergotherapeut leren deelnemers in acht bijeenkomsten van anderhalf uur weer onbezorgd actief te zijn. Dit met het doel om weer met zelfvertrouwen te bewegen, in conditie te blijven en het evenwicht te verbeteren. Dat vermindert de kans op vallen.

Deelnemers krijgen informatie en praktische tips. Vanaf de derde bijeenkomst doen deelnemers gezamenlijk eenvoudige oefeningen (grotendeels vanaf een stoel). Wie aan de cursus wil deelnemen, moet wel in staat zijn om korte afstanden te lopen, eventueel met behulp van een rollator of wandelstok. Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen, zijn variëren van leren omgaan met bezorgdheid om te vallen en het belang van lichaamsbeweging. Maar ook het voorkomen van valpartijen, risicovol en veilig gedrag en risico's in en om het huis, passeren de revue.

STARTDATUM EN LOCATIE De cursus 'Zicht op evenwicht' begint op woensdag 15 januari en duurt van 14.30 tot 16.00 uur. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van anderhalf uur en wordt gegeven door een ergotherapeut van Rivas Zorggroep. Na twee maanden is er een herhalingsbijeenkomst. Maximaal 10 personen kunnen deelnemen. Inschrijving en deelname gebeurt op volgorde van aanmelden. Deelnemers worden verwacht in Lokaal Centrum voor Gezondheidszorg, Peulenstraat 154, Hardinxveld-Giessendam.

KOSTEN De kosten van de cursus bedragen 150 euro inclusief cursusboek. Leden van Rivas krijgen 20 procent korting. Deelnemers die aanvullend verzekerd zijn bij VGZ, komen in aanmerking voor een vergoeding door VGZ. De vergoeding kan oplopen tot 150 euro, afhankelijk van het soort aanvullende verzekering. Deelnemers sturen hiervoor hun bewijs van deelname en de factuur samen met een declaratieformulier naar VGZ. Meer informatie hierover op de website: www.vgz.nl/vergoedingen/valpreventie.

AANMELDEN Maximaal 10 personen kunnen aan de cursus deelnemen. Deelname gebeurt op volgorde van aanmelding. Aanmelden kan telefonisch via Rivas Zorglijn 0900-8440 of door een mail te sturen naar ledenorganisatie@rivas.nl met vermelding van naam en telefoonnummer. De cursusleider neemt na aanmelding telefonisch contact op om na te gaan of de cursus voor u geschikt is.