• Geurt Mouthaan

'Gehandicapte mensen zijn eigenlijk best gewoon'

H'VELD-G'DAM Hoe is het om te leven met een handicap? Gehandicaptenplatform Zedje gaat sinds 2003 alle basisscholen langs met het GIPS-project. Het gehandicapten informatieproject voor de bovenbouw van basisscholen laat kinderen op een speelse wijze kennismaken met de wereld van gehandicapten. Daarvoor zoeken ze zowel valide als mindervalide vrijwilligers voor een paar uur per jaar.

door Suzanne Heikoop

,,Als kinderen tegenover een gehandicapte komen te zitten, is er meestal een soort angst.", zegt Goof van Rijswijk, voorzitter van Zedje. ,,Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan en of gehandicapten gewoon aan te spreken zijn. Daarom heeft Mieke Kraaijeveld in 2003 scholen benaderd om daar een gastles te geven. Dat werd aarzelend ontvangen, maar na een korte periode hadden we alle scholen in Giessenlanden en Zederik bezocht en was iedereen enthousiast. Er sloten zelfs directeuren en leraren aan om te helpen."

De gastles begint met spelletjes. ,,De kinderen komen meestal afwachtend binnen, maar na het eerste spelletje is het ijs gebroken. Ze mogen rolstoel rijden, met een geleidestok lopen en door een rietje ademen om te ervaren hoe het is om een handicap te hebben. In het tweede uur laten we een aantal filmpjes zien over alledaagse situaties van mindervaliden. Daarna kunnen ze vragen en zeggen wat ze willen. Daar komen fantastische dingen uit. Pas vroegen we wat een blind persoon voor werk kon doen. Eén van de kinderen zei 'vuilnisman'. Wij snapten er niets van, maar zijn antwoord was heel logisch: blinde mensen kunnen heel goed ruiken, dus ze ruiken precies waar de kliko staat."

Voor de vrijwilligers weer weggaan, vragen ze wat de kinderen geleerd hebben. ,,Dat gehandicapte mensen eigenlijk heel gewoon zijn, horen we vaak. Dan hebben wij ons doel bereikt." Goof, die zelf ook afhankelijk is van een rolstoel, weet hoe het is om niet begrepen te worden. ,,Ik heb altijd vrachtwagen gereden, tot mijn ruggewervels kapot gingen. Je raakt dan langzaam verlamd. Ik heb twee jaar gerevalideerd om weer te leren functioneren en kan nu nog steeds heel veel met wat hulpmiddelen. Het meest confronterende was het moment dat ik in mijn stoel op het trottoir stond en iemand me naar de andere kant van de weg duwde. Daar wilde ik helemaal niet heen. Daarom proberen we kinderen ook altijd mee te geven: als je iemand ziet die hulp nodig lijkt te hebben, vraag dan altijd even of je kan en mag helpen. Mensen met een beperking kunnen vaak nog heel veel, maar op een andere manier."

Door de fusie van Giessenlanden en Molenwaard, zijn er voor het GIPS-project een heleboel scholen bijgekomen. ,,We bezoeken nu 26 scholen in het voor- of najaar. Daarom zijn we om vrijwilligers verlegen. Het liefst hebben we er twintig extra die een paar uur per jaar mee willen draaien. Gezonde mensen of mensen met een beperking, we hebben ze allemaal nodig. Vrijblijvend een keer komen kijken, is uiteraard mogelijk. Het is niet nodig om ergens ervaring mee te hebben en je kan zelf inschrijven op data. Alle hulp is welkom."

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Zedje: info@zedje.nl / www.zedje.nl of bellen naar Goof van Rijswijk: 0620890334.