• ..Pixabay

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 1)

H'VELD-G'DAM De toch al vrij strenge maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus covid-19 werden zondagmiddag 15 maart nog eens flink verscherpt. Nederland gaat min of meer op slot, voor tenminste 3 weken. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat u hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via kompas.hardinxveld@bdu.nl.

Zaterdag 21 maart 

14:00 uur Sinds gisteren zijn 637 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 3631. Onder hen zijn 836 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Lees het hele artikel hier. 

Vrijdag 20 maart 

16:34 uur De markt in Hardinxveld-Giessendam mag komende zaterdag weer weer gewoon doorgaan. Lees hier de maatregelen die zijn genomen. 

14:20 uur Sinds donderdag 19 maart zijn in Nederland 534 mensen positief getest op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2994. Onder hen zijn 725 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest. Dertig patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan covid-19. Alle details staan in dit artikel.

11:34 uur De 8-jarige Caithlyn is een actie gestart om zoveel mogelijk tekeningen op te halen voor ouderen in Tiendwaert. Bekijk hier het hele artikel.

Donderdag 19 maart 

15.00 uur Sinds woensdag 18 maart zijn 409 mensen in Nederland positief getest op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2460. Onder hen zijn 594 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest. Lees het hele bericht hier online

Woensdag 18 maart 

14:12 uur Sinds dinsdag 17 maart zijn 346 mensen in Nederland positief getest op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2051. Onder hen zijn 485 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest. Lees het hele bericht hier online.

13:59 uur De Nevobo (Nederlandse volleybalbond) heeft vandaag bekend gemaakt dat alle competities van Topdivisie en lager per direct worden gestopt. Voor de Eredivisie is een alternatief play-off programma.voorgesteld.

Dinsdag 17 maart 

16:43 uur Sinds dinsdagmorgen zijn alle McDrives in Nederland weer geopend nu bekend is geworden dat afhalen onder strikte voorwaarden weer toegestaan is. Ook de McDrive in Hardinxveld-Giessendam heeft de deuren weer geopend. Lees de strikte voorwaarden

14:11 uur Sinds maandag 16 maart zijn 292 mensen in Nederland positief getest op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1705. Onder hen zijn 389 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

09:56 uur Fien Wonen blijft doorgaan met het uitvoeren van reparaties, inspecties en verhuringen. Dit gebeurt echter wel op een andere manier dan huurders gewend zijn. Vanwege het coronavirus is bij Fien Wonen het kantoor in Meerkerk gesloten voor bezoek. Ook andere bezoeklocaties van de woningcorporatie zijn dicht. Lees meer in dit artikel.

Maandag 16 maart

18:40 uur Burgemeester Dirk Heijkoop heeft weer een brief aan de inwoners van Hardinxveld geschreven. De brief kun je hier teruglezen. 

16.50 uur De viering van Koningsdag 27 april in Maastricht is geschrapt vanwege het coronavirus.

16:16 uur De huisartsenpraktijken in Hardinxveld-Giessendam hebben noodmaatregelen getroffen. Dit hebben zij gedaan om de (huisartsen)zorg beschikbaar te houden voor de mensen die dit écht nodig hebben. Lees hier de aanpassingen.

12:38 uur Bibliotheek AanZet heeft besloten om preventief alle bibliotheekvestigingen, servicepunten en afhaalpunten te sluiten tot en met 5 april. Geplande activiteiten gaan ook niet door. Lees meer over de gesloten bibliotheken in dit artikel.

11:32 uur Bij Obs De Driemaster is het schoolplein niet leeg gebleven, volgens Monique de Hon. ,,Een aantal kinderen is naar school gekomen, verveeld over de verschillende locaties. We zijn momenteel aan het inventariseren. We kunnen op afstand werken, digitaal." Lees het hele artikel over de Hardinxveldse scholen hier.

09:49 uur De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (Waar Hardinxveld-Giessendam onder valt), tevens burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, heeft een noodverordening afgekondigd. Handelen in strijd met de noodverordening is strafbaar. De politie en de gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen.

Lees alle maatregelen van de Veiligheidsregio in dit artikel.

09:23 uur Openingstijden gemeentehuis Hardinxveld-Giessendam en dienstverlening Klant Contact Centrum aangepast vanwege coronavirus. De publieksbalies en de receptie zijn geopend op maandag 09.00-12.00 uur, woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en vrijdag 09.00 tot 11.00 uur. Openingstijden telefonie zijn vooralsnog onveranderd.

Lees hier meer erover.

8:18 uur Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid waarschuwt voor extra druk op de aanrijtijden en capaciteit vanwege de extra coronamaatregelen die zij moeten nemen in het geval zij mogelijk met een coronapatiënt te maken hebben. Lees hier hoe de ambulancedienst daar mee omgaat. 

20:02 uur Het Willem de Zwijger College in Hardinxveld en Papendrecht laat aan de leerlingen weten naar een oplossing te zoeken voor de lessen en toetsen nu de school dicht moet. ,,In ieder geval is het duidelijk dat voor de komende week de schoolexamens en alle overige toetsen en lessen voor alle leerlingen NIET doorgaan.'' 

Meer hierover is hier te lezen. 

19:57 uur Zesde bevestigde patiënt met coronavirus in Hardinxveld-Giessendam. De patiënt maakt het goed en verblijft in thuisisolatie.

17.58 uur Op talloze plaatsen is een run op coffeeshops. Ook in Sliedrecht.

17.28 uur  De horeca gaat vanaf zondag 18.00 uur dicht tot en met 6 april. Ook allerlei andere instellingen zoals coffeeshops en sauna's moeten de deuren sluiten.

17.01 uur Alle scholen en de kinderopvang gaan van maandag tot en met 6 april dicht. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. 

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: kompas.hardinxveld@bdu.nl

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar in Nederland de besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.