Mantelzorgster ontvangt waardering van gemeente

H'VELD-G'DAM Arja Romeyn-Eijkelenboom ontving dinsdag 27 april een mantelzorgwaardering uit handen van wethouder Trudy Baggerman. De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil mantelzorgers extra waarderen. Daarbij wordt ingezet op het 'ontzorgen' van mantelzorgers. Zo krijgen mantelzorgers die zich eerder aanmeldden bij Servanda een VVV-bon van 100 euro.

Wethouder Trudy Baggerman: ,,Mantelzorg overkomt je. Zorg voor een chronisch zieke, gehandicapt familielid of vriend. Het heeft vaak grote invloed op het leven en daar is niet voor gekozen. Daarom willen we mantelzorgers extra waarderen." De gemeente zet daarbij onder andere in op het 'ontzorgen' van mantelzorgers, ook wel respijtzorg genoemd.

Gemeenten zijn door de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. In de nieuwe Wmo 2015 is het uitgangspunt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Dit betekent dat er een groter beroep gedaan zal worden op hun sociale netwerk en

mantelzorgers.

Het college wil mantelzorgers een VVV-bon van 100 euro geven. ,,Zodat een mantelzorger bijvoorbeeld weer eens avondje uit kan", geeft wethouder Trudy Baggerman aan.

Mantelzorgers die in aanmerking wilden komen voor deze vergoeding konden zich registreren als mantelzorger bij welzijnsstichting Servanda.