Marco Verhoef taalvaardigste weerman

Ward den Besten

t @Warddenbesten

H'VELD-G'DAM De in Hardinxveld opgegroeide weerman Marco Verhoef heeft de Duidelijketaalprijs 2015 gewonnen die jaarlijks wordt uitgereikt door het taalcentrum van de Vrije Universiteit. Ieder jaar worden BN'ers uit een andere beroepsgroep beoordeeld. Dit keer was het de beurt aan de weermannen en -vrouwen van de Nederlandse omroepen. Verhoef werd tot de taalvaardigste spreker verkozen omdat zijn presentatie 'echt een kop en een staart' heeft, laat het Taalcentrum-VU weten.

Directeur van Taalcentrum-VU, Rob Doeve prijst de helderheid van Verhoef: ,,Hij gebruikt geen lastig jargon, spreekt zijn publiek direct aan, verbindt oorzaak en gevolg, spreekt vloeiend en bouwt zijn weerpraatje goed op.'' Ook neemt Verhoef de kijker van a tot z mee in zijn verhaal. Toch is er ook een kanttekening. ,,Zijn verhaal is soms wat serieus'', zegt Doeve. Maar ,,dat heeft als voordeel dat hij vrijwel nooit dubbelzinnig is. Hij laat de kijker niets te raden over'', aldus de directeur.

,,Win je de Duidelijketaalprijs, sta je met je mond vol tanden!'', reageerde Verhoef bij het uitreiken van de prijs na het Zesuurjournaal maandag. ,,Ik zie de prijs als een stimulans om het weer op een zo helder mogelijke manier te blijven presenteren.'' De NOS-weerman steekt daarmee onder meer Gerrit Hiemstra, Willemijn Hoebert, Peter Kuipers Munneke, Helga van Leur en Piet Paulusma de loef af. Al waren de verschillen minimaal en lag het niveau van de kandidaten erg hoog dit jaar, laten de taaldeskundigen weten.

Via radio en social media vroeg het Taalcentrum-VU het Nederlandse publiek mee te denken over de categorie voor de Duidelijketaalprijs van dit jaar. Op voorstel van een twitteraar werd dat 'weermannen en -vrouwen van tv'. In de vergelijking werden alleen weermensen meegenomen die frequent op tv verschijnen. De strijd ging tussen Reinier van den Berg, Gerrit Hiemstra, Willemijn Hoebert, William Huizinga, Peter Kuipers Munneke, Helga van Leur, Amara Onwuka, Piet Paulusma, Marco Verhoef en Dennis Wilt. Een team van taalkundigen van de Vrije Universiteit voerde een onderzoek uit en bepaalde de winnaar.