• De Lange Wei

Mariëtte Verkerk kon geen afscheid nemen

H'VELD-G'DAM ,,Toen ik in 1982 voor het eerst een weekje ging waarnemen in de fysiopraktijk van Egbert Meier - onderaan de Rivierdijk, naast De Kameleon - had ik niet gedacht dat ik 36 jaar later in Boven-Hardinxveld mijn pensioen zou bereiken." Aldus Mariëtte Verkerk, die nu haar laatste werkdag in aantocht is terugblikt op een mooie tijd. ,,De Lange Wei is me heel dierbaar geworden."

Mariëtte komt oorspronkelijk uit de Krimpenerwaard, maar ze woont al sinds 1980 in het Brabantse dorp Terheijden, bij Breda. ,,Zowel Terheijden als Boven-Hardinxveld is mijn thuis geworden", steekt de bijna 66-jarige fysiotherapeut van wal. ,,Die eerste werkdag was een spannende. Alhoewel ik al een keer in de praktijk was geweest en de sleutel had gekregen, was op mysterieuze wijze de voordeur aan de binnenkant op de knip gedaan. Ik kon er dus niet in. Met behulp van schilder Van der Bout heb ik een ruit ingeslagen en ben ik naar binnen gegaan waarna hij er een nieuwe ruit in heeft gezet. Ik maakte die dag kennis met dokter Van der Kamp én het Hardinxveldse dialect: mijn eerste patiënt had last van 'zijn hexen' omdat hij op 'zijn dompen' had gelopen bij het 'rijven'. Ik had werkelijk geen flauw idee waar hij het over had ha ha … ."

,,Eigenlijk is het al die jaren zo gegaan", vervolgt Mariëtte. ,,Ik heb veel beleefd en heerlijk samengewerkt met Egbert." Van 1982 tot 1994 nam ze voor hem waar als hij op vakantie was of een cursus volgde. In 1994 stopte mevrouw Van Es, haar voorgangster, met haar werkzaamheden in de Burgemeester de Boer Stichting. ,,Zij bood Egbert haar uren aan. Hij vroeg of ik die wilde invullen waardoor ik vast in dienst kwam. Ik kon ook als kinderfysiotherapeut aan de slag." Ze heeft de afgelopen 36 jaar ervaren als zeer waardevol. ,,Je leeft met zóveel mensen mee, ik zou er een boek over kunnen schrijven."

'VEEL VERANDERD' Via de kinderbehandelingen was Mariëtte betrokken bij het basisonderwijs in Boven-Hardinxveld. Met beide scholen bouwde ze uitstekende contacten op. Ze graaft verder in haar geheugen. ,,Ik heb dokter Van der Kamp zien gaan en de huisartsen Bron en Vroom zien komen. Ik heb meegemaakt dat De Lange Wei werd gebouwd en dat we ons daar met de praktijk, die Atlas ging heten, vestigden. Dat was voor mij een geweldig moment. We verruilden het gebouwtje van Boerman, dat toch wel erg oud werd, voor een mooie praktijkruimte voor de behandeling van bewoners. Sinds dat jaar, 2003, is er veel veranderd in de ouderenzorg. Zoals elk verzorgingshuis veranderden we in een woonzorgcentrum met nu 55 bewoners met een verpleeghuisindicatie. Hierdoor werden mijn behandelingen anders. Gelukkig had ik al doorgestudeerd in de neurorevalidatie en de psychogeriatrie."

,,De Lange Wei is me in al die jaren heel dierbaar geworden. Ik heb altijd geweldig samengewerkt met het personeel. Samen sloegen we onze armen om de cliënten heen. Het was fijn om als

vertrouwenspersoon te fungeren voor de medewerkers. Ik had steeds het gevoel dat mensen ook met mij meeleefden: Egbert Meier, Carla Bikker en Conny Leeuwis van praktijk Atlas, collega-(kinder)fysiotherapeuten van andere praktijken en dokter Bron. Verder niet te vergeten mijn vijftien 'moeders' van de wekelijkse gym, alle medewerkers en cliënten van De Lange Wei en natuurlijk ook alle externe patiënten. Ik was er voor hen, maar zij ook voor mij."

KOPJE KOFFIE ,,Door deze wederzijdse warmte ben ik zo lang gebleven en heb ik altijd met veel plezier gewerkt. Prediker zegt: Er is een tijd voor werken en een tijd voor rusten. Nu is het zover: ik word op 17 juli 66 jaar en mag met pensioen. Het wordt ook tijd om plaats te maken voor de jongere generatie in de fysiotherapie. Wel blijf ik nog zeker een jaar vertrouwenspersoon in De Lange Wei en ontstaat er meer tijd voor mijn 'tweede baan' als koordirigent."

Woensdag 27 juni om 10.00 uur drinkt Mariëtte samen met haar kinderen en kleinkinderen graag een kopje koffie in het atrium, om afscheid te nemen. Iedereen is van harte welkom. Een dag later is ze nog in de praktijk aanwezig, vanaf maandag 2 juli neemt Daniël Stam het stokje over. ,,Ik ben heel veel mensen dankbaar voor hun vriendschap en vertrouwen in al die jaren", zegt ze tot slot. ,,Ik ben nu vaker thuis in Terheijden, maar zal zeker af en toe mijn gezicht laten zien in Boven-Hardinxveld. Iedereen alle goeds toegewenst!"