• Walter Leendertse

Marijke Bongers naait duurzaam

H'VELD-G'DAM Van 1 april tot 10 juni is de expositie Steekspel te bewonderen in museum de Koperen Knop. In de expositie zijn verschillende historische en moderne werken te bewonderen. Handwerken wordt langzaamaan steeds hipper. Reden genoeg om enkele textielfanaten aan het woord te laten over hun hobby of zelfs werk.

Wanneer je het over textiel en handwerken hebt, kun je niet om de Hardinxveldse textielgoeroe Marijke Bongers heen. Inmiddels hebben veel mensen uit de buurt, maar ook van ver, de weg naar haar studio gevonden waar Bongers ze gastvrij ontvangt en van een goed onderbouwd advies voorziet. ,,Ik heb eigenlijk altijd materialen op voorraad die in de reguliere handwerkwinkel niet of slecht te verkrijgen zijn", vertelt Bongers. ,,Echter andersom geldt het ook: ik heb geen synthetisch spul zoals acrylgarens." Bongers heeft enkel natuurlijke producten in haar studio waarbij maximaal aan het milieu is gedacht.

Bongers was altijd al gefascineerd door natuurlijke stoffen. Echter tijdens een kunstproject sloeg de milieubewuste vonk écht over. ,,Ik maakte tijdens dat project kunst in het landschap en moest nadenken over wat er zou achterblijven in de natuur als het kunstwerk zou zijn vergaan." Bongers verdiepte zich verder in de mode-industrie en kwam er tot haar grote schrik achter dat de mode-industrie één van de meest milieubelastende industrieën op de wereld is. Volgens Bongers worden fabrieksarbeiders en de natuur blootgesteld aan zware chemicaliën zoals kwik en chroom. Bongers probeert in haar studio te laten zien dat het ook anders kan en verft haar garens op een natuurlijke manier. In haar studio is één kast ingericht met verschillende apothekerspotten met daarin natuurlijke verfstoffen zoals uienschillen en sandelhout. ,,Het nadeel is dat natuurlijk verven veel langer duurt en dat daardoor de garens vaak duurder zijn dan een gemiddeld bolletje wol", legt Bongers uit.

Soms schrikt haar werkwijze mensen af, echter veel vaker ziet Bongers dat mensen op zoek zijn naar mooie garens voor bijvoorbeeld een unieke sjaal voor de kerkgang of voor een bruiloft. Bongers levert niet alleen de garens, maar adviseert ook graag over hoe men er zo duurzaam mogelijk mee om kan gaan: ,,In de mode-industrie wordt kleding vaak minder sterk gemaakt zodat het sneller slijt. Ik adviseer onder andere voor een ecologisch kledingmerk hoe kleding duurzamer kan worden gemaakt, bijvoorbeeld door er mogelijkheden om te verstellen in te verwerken." Erg economisch is het allemaal niet, geeft Bongers direct toe. Echter, haar idealistische kunstenaarshart spreekt sterker dan de drang om ten koste van anderen of het milieu veel geld te verdienen. ,,Liever op kleine schaal iets waar ik met hart en ziel achter sta, dan dingen op grote schaal voor de massa."

Daar Bongers ook ooit heeft gewerkt voor een trendwatchbureau, heeft ze een goed ontwikkeld trendgevoel en loopt ze vaak vooruit op de trends. Één van die nieuwe trends die feilloos in haar straatje past is het in Japan ontwikkelde Visual Mending. Bij deze trend geeft het niet meer als je reparaties ziet; sterker nog, ze dienen juist als versiering. Op deze manier ga je duurzamer met je kleding om. Daarnaast ontwikkelde Bongers samen met haar dochter een nieuwe techniek, namelijk het combineren van haken en weven. ,,Weven komt weer helemaal in en is bij uitstek een techniek om restjes te verwerken", aldus Bongers. En weer zal ze gelijk krijgen, getuige de stapel weefgetouwen - uiteraard van zo milieuvriendelijk mogelijk hout - die Bongers voor de verkoop heeft ingeslagen.

Meer weten over Visual Mending, het combineren van haken en weven of de studio van Marijke Bongers kijk op: www.sweetandsimplestuff.blogspot.com. De studio is gesloten van 4 t/m 13 mei. Dan is Marijke Bongers in Engeland om les te geven en inspiratie op te doen.