• Picasa

Meidendag Gilde Vakcollege techniek

GORINCHEM - Meiden en techniek, die passen heel goed bij elkaar....Met deze woorden werden 24 meiden uit groep 8 heel hartelijk verwelkomd op de 'meidendag' van het Gilde Vakcollege Techniek. In de moderne techniek zijn eigenschappen als creativiteit, nauwkeurig kunnen werken en sociale vaardigheden heel belangrijk geworden. En laten dat nu net die eigenschappen zijn waar meisjes over het algemeen net even iets beter in zijn.

Na een korte verkenning van de toekomstmogelijkheden van meiden en vrouwen in de techniek werden al snel de handen uit de mouwen gestoken. Want, zo betoogde dhr. Van Breugel, directeur van het Gilde verder, het Gilde is een school waar leren en leren door doen hand in hand gaan. Een school voor leerlingen met een praktische leerstijl, waar manuele intelligentie op waarde geschat wordt. Onder de bekwame leiding van de vakdocenten én natuurlijk met de hulp van de meiden uit de eerste klas van het Gilde werd er gezaagd, gevijld, geboord en gesoldeerd. Elektriciteitsschema's werden ontrafeld tot ze geen geheimen meer kenden voor de meiden. Daarna was het tijd om de creativiteit te demonstreren en werd het werkstuk versierd. Het resultaat? Een prachtig inbrekersalarm dat eruit ziet als een sieradendoosje. Handig om lastige broertjes van je kamer te houden!

Na een heerlijke lunch was het tijd voor bedrijfsbezoeken. Voor de school stond een enorme touringcar, geheel kosteloos ter beschikking gesteld door Verschoor Reizen uit Hardinxveld-Giessendam. Het eerste bedrijf dat bezocht werd was Merford een bedrijf dat gespecialiseerd is op het grensvlak van geluidsbeheersing en techniek. Na diverse proefjes met geluid, volgde een rondleiding door de productiehallen en werd er een kijkje genomen in het 'geluidslaboratorium'. De enthousiaste rondleiders Arie en Suzanne, hadden moeite om de meiden weer op de afgesproken tijd bij de bus te krijgen. Er werd koers gezet naar Sleeuwijk. Aquarius Sanitair van Martine Both, oud-leerlinge van het Gilde, was het tweede bedrijf dat werd aangedaan. Martine is ook coach van de meiden van het Gilde. Al snel wist ze haar enorme gedrevenheid en passie voor techniek en het ontwerpen van badkamers op de meiden over te brengen.

Foto: Petra van Wijk