• Suzanne Heikoop

Corine Zonnenberg presenteert boek Ik ben een Bijbelontdekker

H'VELD-G'DAM Hoe bouw je als ouders de geloofsopvoeding in het drukke dagelijks leven in? Corine Zonnenberg schreef een boek met praktische handvatten en leuke proefjes om geloof in het gezinsleven vorm te geven. Ik ben een Bijbelontdekker komt 21 januari uit en wordt op zaterdag 25 januari bij boekhandel Rinnah gepresenteerd.

Het idee voor het boek was er al een tijdje. Corine vertelt: ,,Tijdens mijn studie Theologie deed ik onderzoek naar de geloofsontwikkeling van kinderen. Daarbij ontdekte ik dat het voor de geloofsontwikkeling van kinderen ontzettend belangrijk is om Bijbelverhalen te vertellen. De abstracte ontwikkeling is tot een jaar of tien nog niet zo sterk. Op tienerleeftijd leren ze om een boodschap uit een verhaal te halen. Daarvoor is basiskennis belangrijk. Als ze de Bijbelverhalen al op jonge leeftijd hebben geleerd, heeft dat impact op hun latere geloofsontwikkeling." Voor de basis van haar boek, had Corine ook veel aan haar werk bij Youth for Christ. ,,Ik ontwikkel daar leermethodes voor tieners en geef trainingen en lezingen over de omgang met deze doelgroep. Bij de ontwikkeling merkte ik dat een boodschap bij tieners beter binnenkomt, als ze door middel van een proefje of experiment ervaringsgericht kunnen leren. Anderzijds hoorde ik tijdens trainingen en lezingen dat ouders het vaak moeilijk vinden om, naast werk, school en sport, ook het geloof een plekje in de gezinsplanning te geven."

PROEFJES Met die twee ervaringen ging Corine aan de slag. ,,Ik kreeg het idee om een boek te maken dat Bijbelverhalen combineert met leuke proefjes. Het boek kan gewoon door kinderen gelezen worden, maar het is natuurlijk extra leuk om met het hele gezin, in een kindernevendienst of op school aan de slag te gaan. Een hoofdstuk begint met een kort intro, waarna je aan de slag gaat met een proefje. Dit is met materialen die de meeste mensen wel in huis hebben. Hierna ga je aan de slag met een verhaal uit de Bijbel waarbij koppelingen worden gelegd met de opgedane ervaring. Ook staan er vragen bij die prikkelen om goed over het verhaal na te denken en je erin te verplaatsen. Vervolgens komen de verwerkingsopdrachten, opgesplitst in 4 tot 7 en 8 tot 12 jaar. De antwoorden kunnen gewoon in het boek opgeschreven worden. Zo maak je bij het hoofdstuk van Noach regenbogen met Skittles en denk je na over wat je doet als je een jaar op een boot zit. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een gebedsvorm, waarbij gebedspunten ook opgeschreven kunnen worden. Zo kun je later teruglezen waar je voor gebeden heb en je verwonderen over hoeveel er al verhoord is."

GOODIEBAG Het idee voor het boek sloeg aan; meerdere uitgeverijen wilden met Zonnenberg in zee. ,,In het voorjaar van 2019 benaderde ik uitgeverijen en binnen een jaar ligt het boek er. Ik heb een aantal maanden intensief geschreven, geëxperimenteerd met mijn eigen kinderen en ouders via mijn website bijbelborrels.nl om feedback gevraagd. Een mede-theoloog las mee en een gezin heeft alles uitgeprobeerd. Het resultaat is vanaf 21 januari te koop. Op zaterdag 25 januari is de boekpresentatie bij boekhandel Rinnah. Na een korte opening is er een inloop van 14.00 tot 16.00 uur, waarbij kinderen een aantal proefjes kunnen doen en je bij aankoop van het boek een goodiebag krijgt, met materialen voor de proefjes. Het boek is, naast Rinnah en de gebruikelijke kanalen, ook voor 17,99 te koop bij alle vestigingen van boekhandel Ritmeester.
Info: www.bijbelborrels.nl