• Janske en Wim Stol runnen de B&B Lots4U aan de Goilberdingerdijk in Culemborg.

  Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • ,,Na een logeerpartij van Franse familie viel alles op z'n plek, het moest een B&B worden. -

  Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen

'Hier draait alles om 'het kleine genieten''

GORINCHEM Overnachten in B&B's wordt steeds populairder. Logisch, want het is een heerlijke manier om een streek maar ook de bewoners op een ontspannen manier te leren kennen. Ook in onze regio zitten echte pareltjes, maar je moet ze net weten te vinden.

door Michel Broekhuizen

Aan de Goilberdingerdijk in Culemborg, met uitzicht op de uiterwaarden en de Lek, staat B&B Lots 4U van Wim en Janske Stol (62). Een boerderij met een schuur en een paardenstal, waarin boerenzwaluwen af en aan vliegen. De fruitgaard biedt lekkers voor de gasten, die op het zonnige terras kunnen genieten van zelfgemaakte jam en sap. Het paard en de geit kijken goedkeurend toe. Hier maken gasten in vogelvlucht kennis met de Betuwe.

Hoe ontstond het plan om de boerderij te verbouwen tot B&B?

Janske: ,,Toen we vijftien jaar geleden de boerderij kochten was alles nog origineel. Er lagen nog zo'n 100 pakken oud, nat hooi op de hooizolder en het vroegere knechtenkamertje was nog intact. Geen tuin, alleen grasland en op het erf oude, vervallen boerenschuren. Na een rigoureuze verbouwing, waarbij alles op de schop ging maar wel de authentieke elementen gespaard bleven, hadden wij de boerderij aan de dijk van onze dromen. De volgende projecten waren erf, tuin en schuren. Pas toen we meer tijd kregen doordat we de Medaillefabriek verkochten, ontstonden nieuwe plannen voor in en rond de boerderij. Het kon nog veel kanten op. Quiltgroep De Lekprikkers met twintig dames vond een plek in de oude stal, en de tuin ging open voor Open Tuindagen en groepen. Na een logeerpartij van Franse familie viel alles op z'n plek, het moest een B&B worden. We hadden voldoende ruimte in de oude stal, een keukentje, een douche, maar ook originele elementen. Nu is het verbouwd tot een huisje voor zes personen. Toen de kinderen uit huis waren was de hele bovenverdieping van de boerderij leeg. Bij het vroegere hooiluik is nu de tuinkamer gerealiseerd, en in het voorhuis de dijkkamer. Beide kamers hebben een ruime badkamer, en er is een gezamenlijke ontbijtkamer."

Wat maakt deze B&B bijzonder?

,,Hier proef je de Betuwe en ervaar je het buitenleven. Wij blijven dichtbij onze eigen omgeving. Gasten zeggen wel eens: Het ruikt hier zo lekker als het geregend heeft. Ik serveer iedere morgen een ontbijt met zelfgebakken brood en verse jam en sap van eigen erf. De avond ervoor vraag ik hoe laat ik het klaar mag zetten. De was hangt hier nog aan de lijn, en dat ruik je. Gasten kunnen plaatsnemen op het terras, of de fruitgaard en moestuin inlopen, waar je omringd wordt met hoogstambomen vol pruimen en peren, moerbeien-, frambozen- en bramenstruiken, bessen en bloeiende rozen. Hier draait het om het 'kleine genieten'. Het is allemaal een stukje duurzame beleving, waarbij het niet mooier gemaakt is dan het is."

Is dat ook wat je mooi vindt aan het runnen van de B&B?

,,Geniet van de schoonheid van gewoonheid, is mijn motto. Ik geniet elke dag van deze omgeving. Al is het dag in, dag uit hard werken om alles bij te houden. Naast de omgeving geniet ik van de diversiteit van de gasten. Ik heb een la vol met cadeautjes uit andere landen. Wij leren gasten over onze gebruiken en wij leren ook van hen, koosjer of halal eten bijvoorbeeld. Die cultuurverschillen leveren soms komische taferelen op. Laatst hadden we een groep mannen uit Oman, die we moesten uitleggen dat je boter op brood moet smeren anders blijft de hagelslag niet plakken. En we hadden een man uit China die ging fietsen en door Wim uit de sloot moest worden gevist. En soms is iets aangrijpend. We krijgen wel eens gasten met een beperking, of een kind dat ziek is en de hele dag afhankelijk is van medicijnen. Dan krijg je een indrukwekkend inkijkje in iemands leven."

Wie zijn je gasten en waar komen ze voor?

,,De gasten komen overal vandaan, van Australië en China tot Saudi-Arabië en Oman. Soms voor werk- of familiebezoek, de andere keer bewust voor de omgeving. Je hebt hier prachtige wandel- en fietsroutes en je kunt via de pont lang de forten en door de uiterwaarden, zowel aan deze kant als aan de overkant van de Lek. Je hebt hier velden met wilde orchideeën, witte velden vol margrieten en gruttoslaapplaatsen. Ook liggen we heel centraal. De mensen zoeken vaak toch iets kleins, om van hieruit Nederland te verkennen."

a[ B&B Lots4U, Goilberdingerdijk 25, 4105 LB Culemborg, 06-20606577, info@lots4u.nl, www.lots4u.nl

p[ Bekijk nog meer foto's van de Bed&Breakfast en een video op kompashardinxveld-giessendam.nl.