• Andrea de Ruijter uit Hardinxveld-Giessendam heeft een uitdagende passie: zij wil kinderen helpen in hun ontwikkeling.

    Eline Lohman
  • Zij heeft haar eigen praktijk Speulenderwijs.

    Eline Lohman

'Op jonge leeftijd kun je kinderen al coachen'

H'VELD-G'DAM Andrea de Ruijter (41) uit Hardinxveld-Giessendam heeft een uitdagende passie: zij wil kinderen helpen in hun ontwikkeling. Werken met kinderen heeft haar altijd al getrokken. Zij heeft haar eigen praktijk Speulenderwijs, waarmee zij kindercoaching en ontspanningsmasssages voor moeder en kind aanbiedt.
 
door Eline Lohman

,,Het is begonnen toen mijn dochter een jaar of 8 was. Wij zochten hulp voor haar zodat ze wat steviger in haar schoenen kwam te staan. Na een tijdje zoeken, kwamen we in Rotterdam terecht. Ik dacht 'waarom moeten we er zo ver voor rijden?' en besloot voor mezelf dat als mijn kinderen wat ouder zouden zijn, ik hier zelf mee aan de slag zou gaan. Vervolgens ben ik opleidingen gaan volgen."
 
RELAX KIDS LESSEN ,,Ik geef Relax Kids lessen op maandagavond in Hardinxveld-Giessendam en op woensdagmiddag (één keer per twee weken) in Gorinchem. Aan de hand van zeven stappen worden de kinderen meegenomen in een thema dat aansluit bij hun belevingswereld. Zo komen ze tot ontspanning door middel van beweging, spel, kinderyoga (stretching), onderlinge rugmassage op de kleding, ademhalingsoefeningen, positieve gedachten en visualisaties."

KINDERMASSAGE ,,Spelenderwijs krijgen de kinderen heel wat tools en vaardigheden mee waardoor ze zich lekkerder in hun vel voelen zitten, (meer) zelfvertrouwen krijgen, zich (beter) kunnen concentreren, beter slapen, beter met stress kunnen omgaan en hun grenzen leren kennen en leren aangeven. Mocht er interesse zijn in de Relax Kids lessen, er zijn nog wat plaatsjes vrij. Verder geef ik onderlinge kindermassage en ouder-kind massageworkshop, waarbij ik onder meer gebruik maak van Happy Kids Massage. Dit staat voor liefdevolle, respectvolle, gewenste aanraking met aandacht. Deze massage wordt over de kleding heen gegeven. Ik vind het mooi om te zien dat kinderen van een massage zo kunnen genieten en tot rust kunnen komen."
 
,,Op jonge leeftijd kun je kinderen al coachen, merk ik. Vooral met de Relax Kids lessen, deze zijn al geschikt voor kleuters maar ook voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Mijn passie is kinderen helpen, omdat ik deze doelgroep geregeld zie struikelen. Ze ervaren vandaag de dag aardig wat druk en moeten veel dingen en dat al op jonge leeftijd. De wachtlijsten in de reguliere zorg worden steeds langer en daardoor wordt het steeds lastiger om hulp te krijgen. Van kleins af aan moet je kinderen een stabiele basis geven, daar profiteren ze later van."

RUST, REIN EN REGELMAAT ,,Onze huisarts gaf ons toen de kinderen geboren werden de tip om rust, reinheid en regelmaat toe te passen. Ik vind dat belangrijk voor kinderen en heb dit geprobeerd mee te nemen in onze opvoeding. Elk kind is hierbij gebaat. Kinderen spiegelen zich ook vaak naar de volwassenen: zit mama, papa of de juf niet lekker in haar vel of piekert veel, dan voelt een kind dit ook en gedraagt zich daar naar. Ik zie het ook bij mijn dochter , die 13 jaar oud is en in de tweede klas van het voortgezet onderwijs zit. Zij maakt huiswerk op de laptop, muziekje aan, telefoon erbij, is altijd bereikbaar en noem zo maar op. Er is veel afleiding en daardoor komt ze moeilijk tot rust. Ook als er veel onrust in de klas is werkt dit op haar door en komt ze overprikkeld thuis."

TOT RUST KOMEN ,,Ik maak ook nog regelmatig de fout om te veel te willen en niet op tijd mijn rust te pakken en een momentje voor mezelf te nemen om tot rust te komen. Het is lastig om op de rem te trappen. Door de opleidingen en de workshops die ik gevolgd heb binnen mijn vakgebied sta ik een stuk steviger in mijn schoenen. Zelf ben ik erg gevoelig. Ja, ik was vroeger een stil meisje, ook toen ik op de middelbare school zat. Ik ben nog steeds wel onzeker en pieker veel. Zo kan ik me afvragen of ik wel de goede keuze maak of wat anderen van mij vinden, maar wanneer ik bezig ben met de kinderen, dan bloei ik op."
 
,,In de toekomst wil ik nog meer kinderen happy maken. Ik ben geen wereldverbeteraar, maar ik hoop dat er minder druk op kinderen komt te staan, dat we een kind gewoon kind laten zijn. Ze kunnen nog lang genoeg volwassen zijn en de lasten van de wereld met zich meedragen."