• Walter Leendertse

'Muziek niet in papiertje te vangen'

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week neemt hij een kijkje in De Popschool van Pim van den Hil. ,,Om maar meteen met een leuk nieuwtje te beginnen: We gaan uitbreiden", vertelt Pim. ,,We hebben meer ruimte nodig dus gaan we de huidige ruimte beter indelen."

Expressief Hardinxveld door Walter Leendertse 


Pim startte zelf eigenlijk vrij laat met het nemen van muzieklessen. ,,Ik wilde graag een bandje dus zocht wat mensen bij elkaar. Daarna ben ik pas begonnen met drumlessen." Dat na ruim een jaar dit bandje - 'Mice' geheten - bestaande uit 5 jonge mensen tussen de 13 en 15 al op verschillende podia te beluisteren was, zegt iets over Pims gedrevenheid en ambitie. Naast het drummen in verschillende bandjes, besloot hij op een gegeven moment een single op te nemen, waarbij hij zelf de muziek en tekst schreef, alles inspeelde en inzong. ,,Ik raakte gefascineerd door de techniek en besloot dat ik alles zelf wilde gaan doen, van schrijven tot opnemen en editen." Na zijn studie aan het Grafisch Lyceum kreeg hij de kans om zich verder muzikaal te gaan ontwikkelen op de Rockacademie. ,,Ik heb van huis uit altijd meegekregen dat je moet werken om iets te bereiken, dus toen heb ik besloten om te gaan werken om zo mijn eigen studio te kunnen bekostigen."

Naast het studiowerk, voor onder andere zijn eigen bandjes Refection en Moor maar ook bekende namen zoals: Hans Dulfer, Eelco Gelling en Steve Burton, besloot Pim lessen aan te bieden. Nu, tien jaar na de officiële oprichting, staat er een goedlopende school met locaties in Hardinxveld, Gorinchem, Werkendam en Hellouw waar elf docenten lesgeven. ,,Maar ik ben nog op zoek naar nieuwe docenten, het blijft groeien" vult Pim direct aan. Hij is trots op het feit dat hij De Popschool zonder enige subsidie, tóch draaiende weet te houden: ,,Wat bij mij voorop staat is mijn passie en ambitie, daardoor blijven we steeds vernieuwen en ontwikkelen." Één van de nieuwste ontwikkelingen is het Popkoor voor volwassenen wat binnenkort van start gaat. Daarnaast is de muziekoriëntatie is uitgebreid naar 3 cursussen en zijn de 'Impuls' muzieklessen op de Driemaster en de Merwedeschool een groot succes. Ook zijn er steeds meer scholen en bedrijven die gebruik maken van de workshopmogelijkheden die Pim aanbiedt. Daarnaast heeft Pim in de afgelopen tien jaar connecties gelegd bij verschillende tv-stations die hem met regelmaat benaderen voor nieuw talent voor bijvoorbeeld The Voice, waarna hij kijkt of hij daarvoor leerlingen kan aanmelden.
Dat Pim een 'selfmade business man' is, vindt hij vooral een voordeel: ,,Ik voel me niet geremd door wetenschap of kennis, maar laat me vooral leiden door wat er in de praktijk gebeurt. Muziek is creativiteit, dat kun je niet vangen in alleen een papiertje." Deze visie is terug te vinden in de lessen op De Popschool. ,,We proberen voor elke leerling een programma op maat te maken en bieden bijvoorbeeld ook alternatieven, wanneer iets niet lukt." Pim heeft van zijn passie zijn werk gemaakt en geniet er elke dag van om mensen op het muzikale vlak te ondersteunen en te begeleiden.

Zie www.depopschool.nl