• Carola Loeve zoekt graag de verbinding in muziek

    Walter Leendertse

Muzikale verbinding zoeken

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi) professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week schuiven we aan de piano bij pianist, organist, dirigent en docent Carola Loeve.

door Walter Leendertse

De muzikale loopbaan van Loeve begint wanneer ze als 7-jarige bij het kinderkoor Op pad gaat zingen. ,,Daar kwam ik in aanraking met iemand die keyboard speelde en dat wilde ik ook." Ze begon keyboardlessen te volgen, eerst groepslessen op de Merwedeschool en later privé bij Mieke Morgenstern in Giessenburg. ,,Mieke heeft mij vervolgens geïntroduceerd in de wereld van de piano," vertelt Loeve. ,,Zij liet me de mogelijkheden van het instrument inzien." Op de middelbare school koos Loeve muziek als examenvak en werd opgemerkt door haar docent. ,,Hij adviseerde me iets met muziek te gaan doen en zo kwam ik op het conservatorium terecht."

Op het conservatorium koos Loeve de richting docent muziek. Vooral het feit dat je dan breed wordt opgeleid sprak haar erg aan. Bij haar opleiding koos ze de minor koordirectie, iets waar ze in het dagelijks leven nog veel profijt van heeft. Op een gegeven moment kwam er een vacature vrij bij gemengd koor De Lofstem waar Loeve op reageerde: ,,Ze wilden juist iemand die met nieuwe ideeën zou komen en met een frisse wind door het koor heen zou waaien. Ik houd ervan om verschillende muzikale combinaties te maken en out-of-the-box te denken dus dat kwam prima uit." Loeve liet het koor onder andere opwekking en wat meer Engelstalige liederen zingen. Daarnaast houdt ze ervan om bij grote concerten unieke gasten uit te nodigen. Voor het laatste grote concert waren dat het mannenensemble 'de Stemgasten' en een aantal (oud-)leerlingen. ,,Ik probeer altijd heel erg de verbinding te zoeken in de muziek. Het is zó tof om te zien dat mensen die soms in leeftijd 50 jaar van elkaar verschillend elkaar tóch vinden in de muziek."

De afgelopen 8 jaar was Loeve ook werkzaam als muziekdocent op lyceum Oudehoven in Gorinchem, echter ze vond het tijd voor iets nieuws. ,,Ik heb een aantal jaar piano- en keyboardlessen gegeven en dat heb ik een tijdje stop moeten zetten, omdat ik daar geen tijd meer voor had. Ik ga die lessen weer oppakken." Daarnaast kwam bij toeval haar pianodocent op het conservatorium, Chris van der Kuilen, van wie ze nog steeds les heeft, met het idee om samen met haar een cultuurhuis te openen in Woudrichem. ,,Daar heb ik enorm veel zin in," vertelt Loeve . ,,Het lijkt me mooi om een plaats te creëren waar mensen samen muziek kunnen maken maar waar ook verschillende andere kunsten te beoefenen en bewonderen zijn." Verder heeft Loeve nog vergevorderde plannen voor een cursus 'muziek op schoot' voor peuters en moeders: ,,Ik heb de eerste lessen inmiddels al geschreven en ben druk op zoek naar locaties." Verder laat Loeve zich verrassen door wat er nog meer op haar pad komt: ,,Zolang ik maar mensen kan verbinden met muziek."

Kijk voor meer info op: www.carolaloeve.nl