• Max Liet/ZHZActueel

Dierenambulance rijdt ook in dorp

H'VELD-G'DAM De Dierenambulance Vianen en omstreken rijdt per ingang van 1 januari 2020 behalve in Vijfheerenlanden, Gorinchem, Molenlanden en Culemborg ook in Hardinxveld-Giessendam. Daarmee komt het te bestrijken gebied op vijfhonderd vierkante kilometer, zo weet Gerrit de Boom van de Dierenambulance Vianen en omstreken.

door Marjanne Dijkstra

De Boom vertelt: ,,Twee jaar geleden zijn we al gevraagd of we interesse hadden in de inzet van de dierenambulance in Hardinxveld-Giessendam. Toen ging dat niet meteen lukken omdat de gemeente Molenlanden er ook al bij kwam, maar nu is het dus toch een feit. We rijden door het hele gebied met drie ambulances en binnenkort komt daar een vierde bij. De bekendheid van de dierenambulance neemt steeds meer toe: drie jaar geleden hadden we negenhonderd meldingen en dat is al opgelopen tot vijfduizend. Voor komend jaar verwachten we op zevenduizend meldingen uit te komen."

De Dierenambulance Vianen en omstreken heeft het dus druk. ,,In de zomer rijden we zeker 650 tot 700 kilometer per dag, dus dat zijn substantiële afstanden", legt De Boom uit. ,,Behalve op pad gaan om dieren te helpen, geven we ook veel voorlichtingen op scholen in het gebied waar we rijden. We zijn zeker blij met de toevoeging van Hardinxveld-Giessendam aan het gebied. Het is toch meer een verstedelijkt gebied en we hopen dat meer mensen uit het dorp zich bij ons willen aansluiten als vrijwilliger. "

Wie de dierenambulance nodig heeft kan vierentwintig uur per dag bellen met 06 - 51111290. Nieuwe vrijwilligers kan de dierenambulance goed gebruiken. De Boom merkt op: ,,Iedereen kan vrijwilliger worden bij de dierenambulance. Natuurlijk zijn er wel eens zielige dingen, daar moet je tegen kunnen. En je moet natuurlijk niet bang zijn voor dieren. Nieuwe vrijwilligers krijgen een interne opleiding en zitten binnen drie tot vier weken op de bus." Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als vrijwilliger via de website www.dierenambulancevianen.nl.