• De plaquette ter herdenking van de merwedegijzelaars.

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Nieuwe plek voor gedenkteken Merwedegijzelaars

H'VELD-G'DAM Het gedenkteken van de Merwedegijzelaars wordt verplaatst naar een nieuwe locatie. De huidige locatie bij de voormalige School met de Bijbel beneden aan de Rivierdijk is namelijk verpauperd. De gemeenteraad heeft donderdag een motie van het CDA aangenomen om het gedenkteken te verplaatsen naar een toegankelijke plaats in de openbare ruimte.

door Ward den Besten

Het CDA is op het idee gekomen na alle aandacht voor het verhaal van de Merwedegijzelaars rond de dodenherdenking op 4 mei dit jaar. De Sliedrechtse Anja van der Starre maakte onder meer een documentaire over de vergeldingsrazzia, die na de Nationale Dodenherdenking door de NOS werd uitgezonden.

Haar vader was een van de honderden mannen uit de regio die in 1944 zijn weggevoerd naar Kamp Amersfoort, nadat het verzet twee landwachters had gedood. Een van de twee plekken vanwaar ze werden weggevoerd was de School met de Bijbel. Een deel werd later op transport gezet naar Duitsland. 25 van hen kwamen nooit meer terug.

Omdat de huidige plek historische waarde heeft, moet een nieuwe locatie voor het gedenkteken zorgvuldig gekozen worden in overleg met de nabestaanden en betrokken partijen, laat Wim de Ruiter van het CDA weten. Hij en het college hebben al met nabestaanden gesproken over het idee.

Volgens De Ruiter moet het verhaal van de Merwedegijzelaars doorverteld blijven worden aan volgende generaties, maar is de huidige locatie onopvallend. Hij wil ook dat de namen van de mannen die zijn weggevoerd vermeld worden op de nieuwe gedenkplek, die het liefst voor 4 en 5 mei volgend jaar gerealiseerd moet zijn. Dan is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd.

Het CDA-plan kon op louter positieve reacties rekenen van de andere partijen, alsook van het college, mits de nabestaanden zich kunnen vinden in de nieuwe locatie.