• Archief BDUmedia

Omwonenden Peulenpark verontrust over bomenkap

H'VELD-G'DAM Een groep omwonenden van het Peulenpark bij de tennisvelden is ernstig verontrust. Het park ,,dreigt z'n hoge-bomen-groene-gezicht te verliezen", stellen ze. Het Peulenpark gaat namelijk op de schop en in de uiterste westhoek verschijnt het zogeheten Facility Point. Ook over de opstelling van de gemeente zijn de omwonenden niet te spreken.

door Ward den Besten

De gemeente wil het park opnieuw inrichten. Het moet een Engels karakter krijgen met het kenmerkende glooiende landschap. Daarvoor moeten bomen verdwijnen. Ook omdat sommige niet goed groeien en in kwaliteit afnemen. De gemeente beloofde bij de aankondiging van de plannen in mei ,,minimaal hetzelfde aantal bomen weer aan te planten."
Zes bewoners van de Apollostraat vrezen echter het ergste. Ze hebben zich verenigd in een comité en naar eigen zeggen ook medestanders gevonden in de Venusstraat. Het comité laat in een brief aan de politieke partijen weten dat onderhoud van het park noodzakelijk is, maar geschrokken te zijn ,,van de ambities waarmee de gemeente de renovatie van het park ter hand wilde nemen."
Volgens de bezorgde inwoners zijn de hoge bomen in het park ,,een stukje Hardinxveld-Giessendam dat het behouden waard is." Zij zien het als een visitekaartje van de gemeente. De kap van de bomen betekent volgens hen dat ook de natuurbeleving en biodiversiteit in Hardinxveld deels verloren gaat. ,,Nog los van het feit, dat de hoge bomen een (bewezen!) buffer zijn tegen fijnstof en ander 'verkeersvervuiling' en lichtvervuiling."

Er zijn meerdere gesprekken geweest met de gemeente, maar de bewoners konden daarin niet worden gerustgesteld. Volgens hen was er sprake van ,,eenrichtingsverkeer" en zijn ze ,,geschrokken van de opstelling van de betrokken wethouder". Om de gemeente alsnog op andere gedachten te brengen heeft het comité spreektijd aangevraagd tijdens de raadsvergadering donderdag.

Vorige week werd het onderwerp ook al even aangekaart in de gemeenteraad. Het CDA vindt dat het bomenbeleidsplan snel weer op de agenda moet komen. Volgens Timon van Zessen moet vanuit ,,het duurzaamheidsperspectief het beleid nog eens goed tegen het licht worden gehouden." En ook de communicatie met inwoners kan beter, stelt hij, ,,omdat er allerlei onduidelijkheden zijn."
Van Zessen kreeg bijval van PvdA-raadslid Liny de Jager. Zij vindt dat het vijf voor twaalf is wat betreft de bomenkap. ,,Die mensen zijn gewoon bang", zegt ze over de bewoners van de Apollostraat. ,,Er wordt wel wat terug geplant, maar het duurt decennia voordat je weer een beetje boom hebt staan."

SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk ziet niet direct aanleiding om het bomenbeleidsplan te herzien. Hij benadrukte het belang van groen voor de gemeente, maar verweet Van Zessen dat hij het doet voorkomen of de gemeente niet zorgvuldig omgaat met bomen. ,,Dat is absoluut niet hoe wij het hier doen", zei hij. ,,Ik krijg ook vragen van inwoners. Daar geef ik dan antwoord op of ik verwijs ze naar mensen die daar antwoord op kunnen geven." Meerkerk wil ervoor waken dat de gemeente een ,,incidentenbomenbeleid" hanteert.