• Archief BDUmedia

Ontwikkelingen Vijfheerenlanden van belang voor Hardinxveld

H'VELD-G'DAM Volgende week dinsdag neemt de Drechtraad een besluit over toetreding van Hardinxveld tot de gemeenschappelijke regeling. Dat besluit is slechts een formaliteit, want alle gemeenteraden van de Drechtsteden hebben inmiddels aangegeven Hardinxveld met open armen te ontvangen. Voor Hardinxveld zelf is het belangrijker wat drie gemeenten in Vijfheerenlanden die dinsdag erop besluiten. Leerdam, Zederik en Vianen willen namelijk fuseren, maar - belangrijker nog - ze willen voortaan ook deel uitmaken van de provincie Utrecht. Dat betekent dat Leerdam en Zederik net als Hardinxveld uit de gemeenschappelijke regeling Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (AV) zullen stappen. Dat is vooral van belang voor de kosten die komen kijken bij een vertrek uit de AV.

door Ward den Besten

@Warddenbesten

Burgemeester Roel Augusteijn zegt blij te zijn dat alle Drechtstedengemeenten Hardinxveld erbij willen. ,,Dat geeft een plezierig gevoel en legt een basis voor de rest van het proces. Maar dat wil niet zeggen dat de rest vanzelf gaat'', geeft Augusteijn aan. De gemeente is onlangs met een stappenplan gekomen, waarin uiteengezet wordt wat er nog moet gebeuren om per 1 januari 2018 volledig in Drechtsteden te integreren. ,,We proberen natuurlijk zo vlug mogelijk helderheid te krijgen. Maar dat hangt ook af van ontwikkelingen waar we geen invloed op hebben'', vertelt de burgemeester.

Vanuit financieel oogpunt misschien wel het belangrijkst zijn de ontwikkelingen binnen de AV-regio. ,,Wat daar gebeurt, heeft invloed op de Regionale Sociale Dienst (RSD) en op ons vertrek daaruit'', verwijst Augusteijn naar de fusieperikelen van Leerdam en Zederik met Vianen en hun plan om voortaan onder Utrecht te vallen. ,,Dat zal best eens vlug kunnen gaan. Als meerdere gemeenten vertrekken gaat dat wellicht gemakkelijker dan wanneer alleen wij uit de AV stappen'', zegt Augusteijn die tegelijkertijd erbij vermeldt dat het onzeker blijft hoe dit verder uitpakt. ,,Dat weet je niet.''

De hoogte van de uittredingssom voor de RSD, De Avelingen Groep en de AV blijft ongewis, legt Augusteijn uit. Duidelijkheid komt er pas wanneer bekend wordt wat er met de AV-regio gaat gebeuren, meent hij. ,,Het is van belang, wat de omgeving met ons doet'', vult wethouder Theo Boerman aan. ,,Als zij de keuze maken voor bijvoorbeeld een 'Utrechtse RSD' dan treden er drie gemeenten uit. Dat is een heel andere situatie dan dat Vianen erbij komt en alleen wij vertrekken. Vandaar dat wij die rekensommetjes nog niet kunnen maken, want het is van veel factoren afhankelijk.'' Voor het college staat in ieder geval vast dat heel het proces begin 2018 is afgerond.

,,De impact van wat er gebeurt in Vijfheerenlanden, is veel groter dan wat Hardinxveld doet'', zegt Augusteijn over de ontwikkelingen binnen de AV-regio. ,,Wat 10 november wordt besloten, is belangrijk voor de regio en indirect ook voor ons'', aldus Augusteijn over de drie gemeenten die dan al dan niet kiezen voor een fusie en voor Utrecht.