Open Monumentendag in Hardinxveld-Giessendam

H'VELD-G'DAM Zaterdag 10 september is het zover: Open Monumentendag. In Hardinxveld-Giessendam zijn diverse locaties te bezoeken en te bekijken en er is voor iedereen een gratis routebeschrijving met interessante informatie. Ook aan de jeugdige monumentenbezoekers is gedacht. Het thema dit jaar is Symbolen & Iconen.

De organisatie is het resultaat van een samenwerking tussen zes verschillende instellingen:

De bibliotheek (Pietersweer 34 en open van 10.00 tot 13.00 uur) heeft een speurtocht door een deel van het dorp naar iconen uit de jeugdliteratuur (Pippi Langkous en Pluk van de Petteflet).

In De Koperen Knop (Binnendams 6 en open van 10.00 tot 16.00 uur) gaat het over Griekse en Russische iconen. Daar geven twee iconenschilders uitleg met demonstraties over hoe iconen worden genaakt en om 14.00 uur is er een lezing.

In de voormalige herberg De Witte Swaen (Peulenstraat 244 en open van 10.00 tot 16.00 uur) exposeert de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam bijzondere merklappen.

in het gebouw van de Vrijzinnigen Hardinxveld-Giessendam (Peulenstraat 167 en open van 10 tot 16.00 uur) gaat het over kruizen als religieus symbool.

De Hervormde Kerk (Peulenstraat 234 en open van 10.00 tot 16.00 uur) geeft informatie over Christelijke symbolen en hun betekenis. Daar wordt ook het orgel bespeeld.

De Stichting Dorpsbehoud zorgt voor een gratis wandel- en fietsroute die de locaties verbindt. In de hierbij horende route-informatie worden ook gegevens opgenomen van een aantal andere panden, die u daarbij passeert. De route is op de dag zelf verkrijgbaar bij de deelnemende gebouwen en vooraf ook bij Museum De Koperen Knop.