• Ook dit jaar heeft 'Oranje Trouw' een mooi Koningsdagprogramma in petto voor de Hardinxveldse bevolking

    Walter Leendertse

'Oranje Trouw' zoekt nieuwe leden

H'VELD-G"DAM Over ruim twee weken vieren we weer Koningsdag. Ook dit jaar heeft stichting 'Oranje Trouw' een mooie programma georganiseerd.

door Walter Leendertse

De feestelijke dag begint – inmiddels traditiegetrouw – met een lawaaioptocht gevolgd door de aubade met oudhollandse liederen. Dit jaar vinden deze activiteiten plaats in en rondom De Lange Wei in Boven-Hardinxveld. Om half elf starten er in de verschillende verzorgingshuizen optredens van plaatselijke muziekverenigingen. De Plektrum Melodisten spelen in Tiendweart, Asaf geeft acte de présence in Pedaja en Shantykoor Ahoy laat De Lange Wei meedeinen. ,,Die concerten zijn overigens niet alleen voor bewoners, maar voor iedereen toegankelijk", vult Tonny de Ruyter, secretaris-penningmeester van Oranje Trouw, aan. 's Middags is er van alles te beleven op het voetbalveld aan de Sluisweg. ,,Er is een markt, de modelbotenvereniging is er, de kynologenclub geeft demonstraties met hun honden en we hebben een spectaculaire stormbaan", vertelt Bertie den Breejen, voorzitter van Oranje Trouw.
Daarnaast is de stichting ook bezig geweest met het organiseren van de dodenherdenking op vier mei. ,,Het is belangrijk dat de jeugd over de oorlog blijft horen en de oorlog blijft gedenken", aldus de twee frontvrouwen van 'Oranje Trouw'. In het kader daarvan zal de stichting dit jaar samen met de Merwedeschool een aantal oorlogsgraven verzorgen en opknappen en zal er dit jaar voor het eerst een krans worden gelegd namens alle scholen, zowel basis- als middelbare scholen.
Den Breejen en de Ruyter hebben samen met de overige bestuursleden van 'Oranje Trouw' weer veel werk verzet om alles te regelen. ,,Eigenlijk zijn we wel toe aan wat versterking van wat jongere mensen", legt den Breejen uit ,,De stichting is op zoek naar mensen die zich graag in willen zetten voor de samenleving en het liefst ook enige affiniteit met social media hebben."
Die extra handen zijn dubbel en dwars nodig omdat volgend jaar Bevrijdingsdag voor de vijfenzeventigste keer wordt gevierd. ,,Er zijn al een aantal plannen aan het ontstaan", vertelt de Ruyter. ,,Echter we kunnen nog niet al te veel verklappen"
Waar in andere dorpen de Oranjeverenigingen en – stichtingen langzaamaan worden opgedoekt is dat in Hardinxveld nog zeker niet het geval als het aan de beide dames ligt: ,,We worden wel een dagje ouder, maar we laten het schip echt niet zomaar zinken!"