• Workshop valpreventie

    Richard van Hoek Fotografie

Ouderen leren vallen tijdens workshop

H'VELD - G'DAM Eén te snelle beweging bij het omdraaien zorgde ervoor dat mevrouw Slootweg haar balans een paar weken geleden kwijtraakte en ze op de grond belandde. Een situatie die voor veel senioren bekend is. Gelukkig hield mevrouw Slootweg er enkel een blauwe knie aan over en wist ze op eigen kracht weer op te staan, maar bij vele ouderen kan zo'n val slechter uitpakken. Mevrouw Slootweg was één van de deelnemers van de workshop valpreventie op 9 maart in de Vijverhof in Hardinxveld-Giessendam. Preventie, zelfvertrouwen en val- en opstatechnieken stonden op het programma.

Pauline den Ouden

Om 14.00 uur zitten 14 vrouwen van boven de 70 bij elkaar in de recreatieruimte van de Vijverhof. Workshopleiders Rik Vermeulen en Michael Walters beginnen met hun verhaal. Buurtsportcoach Rik van Sport & Cultuur in de buurt (Servanda Stichting Welzijn) is werkzaam op de Vijverhof. Michael is trainer bij Budoclub Tryitout. Na een korte introductie begint Michael met de vraag of er mensen zijn die bewust binnen blijven als het glad is buiten. Er worden handen opgestoken en ervaringen gedeeld. De trainer legt uit dat je met zelfvertrouwen en verschillende val- en opstatechnieken gemakkelijker over straat durft. Daarnaast kan er ook in de thuissituatie een en ander verbeterd worden. "Het is belangrijk dat je geen losse kleedjes of snoertjes op de grond hebt liggen, want dan is de kans groot dat je een keer struikelt.", vertelt Michael. "Daarnaast is de belangrijkste regel na het vallen te zorgen dat je warm blijft."

Zelfvertrouwen en preventie

"Het doel van deze workshop is serieuze klachten door valpartijen voorkomen en zelfvertrouwen kweken, zodat je weet wat je kunt doen als je toch valt.", vertelt Rik. Hij kent de meeste vrouwen van zijn werk binnen de Vijverhof. "Ik geef hier onder andere trainingen in bewegen op muziek en doe krachtoefeningen met ze." Deze workshop heeft hij samen met Michael opgezet en bedacht. "Michael en ik hebben gekeken wat we voor elkaar konden betekenen en kwamen tot de conclusie dat vallen 'populair' is onder de ouderen. We willen senioren graag meer informatie geven hierover en vitaler maken, zodat ze er beter op voorbereid zijn."

Na het theoretische gedeelte van de workshop, mogen de dames wat oefeningen doen. Dit zorgt voor een hoop gegiechel, maar iedereen doet goed mee. Mevrouw Slootweg: "Het is hartstikke leuk en interessant. Ik kan zeker wat met deze workshop om een volgende valpartij te voorkomen en de oefeningen blijf ik thuis ook doen."

Basistraining in meerdere wijken

De workshop valpreventie is een basistraining en gaat aangeboden worden in verschillende wijken in Hardinxveld-Giessendam. De ouderen kunnen na de workshop zelf de oefeningen thuis blijven doen en eventueel extra trainen tijdens het bewegen voor senioren met buurtsportcoach Rik. Structurele training in de technieken worden aangeboden door Michael.