• Matthijs Ero

SIMAV ziet heil in oproep vuurwerkvrije zone rond molens

GORINCHEM De roep om een vuurwerkverbod komt steeds vaker op. In de nacht van 2019 op 2020 brandde er waarschijnlijk door vuurwerk in het Noordhollandse Bovenkarpsel een monumentale molen flink af en ook in het Gelderse Lattrop raakte een molen door brand - wederom waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk - behoorlijk beschadigd. De Hollandsche Molen, een organisatie die zich hard maakt voor het behoud van molens in Nederland, wil naar aanleiding van de twee gevallen dat er voor de volgende jaarwisseling serieus werk wordt gemaakt van het instellen van vuurwerkvrije zones rond molens.

Directeur Nicole Bakker vertelt daarover: ,,Elk jaar leven alle moleneigenaren en molenaars rond oud en nieuw in angst dat hun molen in brand vliegt door vuurwerk of door wensballonnen. Dat kan zo niet langer. Molens zijn uniek, kostbaar én kwetsbaar Nederlands erfgoed, waar extra voorzichtig mee moet worden omgegaan."

De SIMAV heeft het beheer over 33 molens in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, waaronder vier in Gorinchem en een in Hardinxveld-Giessendam. Bestuurslid Henk van Dieren vindt dat de oproep van De Hollandsche Molen alle steun verdient. ,,Het is triest dat door onoplettendheid zo'n monumentaal gebouw afbrandt. Het lijkt me niet meer dan wenselijk dat er maatregelen worden genomen om dit soort situaties te voorkomen. We weten elk jaar dat oud en nieuw een risicovolle periode is en zijn altijd blij als we daar onbeschadigd doorheen komen. Onze molenaars houden de molens - als ze er niet wonen - goed in de gaten, maar ook dan zit een ongeluk met vuurwerk in een klein hoekje. Gelukkig hebben we nog nooit zoiets meegemaakt, maar de SIMAV zou zich bij de vraag om dergelijke vuurwerkvrije zones rondom molens zeker aansluiten."

De Hollandsche Molen heeft afgelopen jaar onderzoek verricht naar hoe het is gesteld met de vuurwerkvrije zones rond molens in ons land. Daaruit bleek onder meer dat er weinig gemeenten zijn die dit hebben geregeld. Moleneigenaren worden daarom gestimuleerd om een dergelijke zone in te (laten) stellen rond hun molen. Inmiddels is voor hen een handleiding ontwikkeld over hoe zij een vuurwerkvrije zone kunnen (laten) instellen. De handleiding is beschikbaar op de website van de vereniging: molens.nl.

Molen Ceres in Bovenkarspel is, ondanks de grote inzet van de brandweer, ernstig beschadigd door de molenbrand, maar kan wel worden hersteld. Bij de Oortmanmolen in Lattrop werd door tijdig ingrijpen van de brandweer voorkomen dat de molen verloren ging, maar de molen liep flinke water- en rietschade op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.