• Koperen Knop

Pappelel-baan bij de Koperen Knop

H'VELD-G'DAM De voorbereiding van de activiteiten van het HAGI-festival is in volle gang. Voor het Kampioenschap Pappelellen van 30 september is er onlangs een reglement vastgesteld. Tevens is er in de grote tuin achter Museum De Koperen Knop een oefenbaan uitgezet.

Aan het reglement ging een uitgebreide studie vooraf, omdat er nogal wat tegenstrijdige regels werden genoemd. Dat zal de komende tijd nog een vervolg krijgen, maar dan naar de herkomst van het in de jaren zestig veel gespeelde straatspel. Intussen is al wel duidelijk dat er voor de herkomst van het spel twee hoofdstromingen zijn. De ene gaat uit van een uit Java onze kant uitgekomen bosspel en de andere richt zich op een veranderde vorm van het al in de 16e eeuw voorkomende spel pinkelen. Inmiddels is ook duidelijk dat het spel zeker niet alleen in Hardinxveld en Giessendam en omgeving werd gespeeld. Er komt steeds meer informatie uit het hele land. Wel zijn er tal van variaties, wat het museum noopte tot het vaststellen van een reglement.

Van verschillende kanten kwamen vragen over een mogelijkheid om alvast aan de slag te gaan met oefenen. Het verkeer anno nu laat het niet toe dat het op straat wordt gespeeld. Dat zou veel te gevaarlijk zijn. Daarom is er inmiddels een oefenveld aangelegd. Dat vindt u in de tuin achter Museum De Koperen Knop, compleet met stenen en stokken en een exemplaar van het reglement. Deze baan bevindt zich achter de boomgaard. Wie hier wil gaan oefenen is welkom. Het museum is tot eind augustus open van maandag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur. Daarna is het museum op maandag dicht, maar gedurende het hele jaar wel ook op zaterdag vanaf 11.00 uur open. Het adres van De Koperen Knop is Binnendams 6 in Hardinxveld-Giessendam.

Foto: voorbeeld van de eerste slag.