• Archief BDUmedia

'Parkeerplekken bij station'

DEN HAAG Wie bij het station Boven-Hardinxveld wil parkeren of zijn fiets kwijt wil moet nu hopen op een plekje. Die zorgen zijn in de toekomst mogelijk verleden tijd. De gemeente wil bij station Boven-Hardinxveld extra parkeergelegenheid creëren. Er komen zowel extra fietsenstallingen als parkeerplaatsen voor auto's. Hardinxveld is daarvoor een onderzoek begonnen, laten de provincie en de gemeente weten. Het is echter nog niet bekend wanneer de extra parkeerplekken worden aangelegd.

door Ward den Besten 

De PVV had onlangs vragen gesteld aan de provincie over het tekort aan parkeercapaciteit bij het station Boven-Hardinxveld. Het 'wildparkeren' leidt volgens de PVV tot ongenoegen bij omwonenden en reizigers. Volgens het dagelijks bestuur van de provincie is de problematiek bekend. ,,Er zijn destijds 26 parkeerplaatsen voor auto's gerealiseerd op basis van een doorrekening van de P+R-behoefte. Gebleken is dat meer reizigers gebruik maken van dit station dan destijds voorzien, waardoor er een tekort aan parkeerplaatsen is ontstaan'', schrijven de Gedeputeerde Staten.

De provincie laat weten dat Hardinxveld-Giessendam onderzoekt hoe de parkeerplaats kan worden uitgebreid. Dat doet de gemeente samen met MerwedeLingelijn Beheer, dat belast is met de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur bij het spoor. ,,Zodra dit onderzoek is afgerond, zal de gemeente een subsidieaanvraag bij ons indienen. Wij zijn voornemens deze aanvraag te honoreren'', aldus de Gedeputeerde Staten, die verder stelt dat alleen station Boven-Hardinxveld met parkeerproblemen kampt langs de MerwedeLingelijn.

De gemeente geeft aan dat naast een oplossing voor auto's ook extra fietsenstallingen worden onderzocht. De behoefte aan het aantal fietsplekken stijgt tot 2030 naar 246, blijkt uit een analyse van de provincie. Momenteel is er plaats voor 176 fietsen. ,,Onderzoek is nu in de voorbereidende fase. Het is nu dus nog niet te zeggen wanneer de nieuwe parkeerplekken er komen, omdat we nu eerst de mogelijkheden gaan onderzoeken'', laat de gemeente weten.