• Archief BDUmedia

Peulenpark in Victoriaanse stijl

H'VELD-G'DAM Het Peulenpark bij de tennisvelden gaat op de schop. Het park dat vanaf de oprit van de A15 doorloopt tot aan de Peulensluis krijgt een Engels karakter. ,,Door de aanleg van paden met doorkijkjes, heuvelachtig terrein en inheemse boom- en struiksoorten en ruig gras", moet de bezoeker zich in de Victoriaans tijd wanen. Ook komt er meer ruimte om te recreëren. De nieuwe plannen zijn vorige week dinsdag gepresenteerd.

door Ward den Besten 

Door de komst van het Facility Point wordt het park sowieso een stuk kleiner. Ter compensatie wordt in het park extra water aangelegd. ,,Water is een belangrijk onderdeel van de Engelse landschapsstijl. Alles met het idee om het park "natuurlijk" te laten overkomen'', aldus de gemeente. In de plannen is onder meer een plas ingetekend ter hoogte van het elektronische welkomstbord. Ook is het de bedoeling dat een poel met moeras wordt aangelegd, die de biodiversiteit moet vergroten.

Om het kenmerkende glooiende landschap mogelijk te maken wil de gemeente bomen vervangen. ,,In het Peulenpark zijn namelijk slecht groeiende bomen aanwezig. Daarnaast zijn er wilgen en populieren in het park aanwezig waarvan de kwaliteit alleen maar slechter wordt", schrijft de gemeente en belooft om ,,minimaal hetzelfde aantal bomen'' weer aan te planten, waaronder fruitbomen.

In het romantische landschap komen tevens bankjes, een fitnessparcours en speelplekken voor de kinderen. Voor honden komt er geen uitrenveld. Wel is het in het park toegestaan om je Norfolkterriër los te laten lopen.

De plannen zijn nog niet in beton gegoten. Het gaat om een eerste schets. Dinsdag was een inloopavond waarop de plannen zijn gepresenteerd en belangstellenden hun mening konden geven. Ook via een enquête kunnen inwoners aangeven of ze het 19e-eeuwse landschap wat vinden. ,,De enquêteresultaten worden meegenomen in het definitieve ontwerp van het Peulenpark", laat de gemeente weten. Tot volgende week woensdag is de vragenlijst op de gemeentesite in te vullen.