• BDU

Arbeidsmigranten Neptune niet in kantoorpand

H'VELD-G'DAM De gemeente en Neptune Shipyards willen de arbeidsmigranten van de scheepswerf gaan huisvesten op het terrein van Neptune zelf. Het plan om het kantoorpand aan de binnendijkse zijde van de Rivierdijk om te bouwen tot woningen, is daarmee van de baan.

door Ward den Besten


Wethouder Trudy Baggerman heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Volgens haar wordt er met andere overheden overlegd op welke manier de huisvesting op het terrein van Neptune kan worden vormgegeven, omdat de locatie officieel bestemd is voor zware industrie en niet voor (tijdelijke) woningen.

,,We zijn druk bezig in samenwerking met de provincie en het ministerie om te kijken naar mogelijkheden'', zegt Baggerman die vertelt dat ze tegen de wet- en regelgeving aanloopt. ,,Daar zijn we mee aan het worstelen om het toch voor elkaar te krijgen.''
Neptune had in eerste instantie al gevraagd of huisvesting mogelijk is op het terrein zelf. Daar reageerde de gemeente toen negatief op, waarop de optie werd bekeken om de arbeidsmigranten te huisvesten in het voormalige kantoorpand van scheepswerf De Merwede. Dat plan stuitte weer op verzet van omwonenden. Inmiddels ziet Baggerman toch mogelijkheden op het industrieterrein van Neptune zelf.
De wethouder geeft aan dat het van belang is voor de lokale economie om ervoor te zorgen dat bedrijven aantrekkelijk blijven voor arbeidsmigranten. Daarbij hoort ook een goede woonaccommodatie.

Het zou in het geval van Neptune gaan om 150 arbeidsmigranten, maar dat aantal fluctueert, laat Baggerman weten. Het aantal migranten zorgde voor onrust bij omwonenden van het kantoorpand aan de Rivierdijk, die daarover eerder dit jaar aan de bel trokken. Die gaven in een brief aan te vrezen voor een ,,tsunami'' van arbeidsmigranten.
Inmiddels worden zij beter betrokken bij de ontwikkelingen, stelt Baggerman die ,,erg tevreden'' is over ,,de samenwerking en hun inspraak".