• Lex van Lieshout

College viert 18 miljoen euro aan Eneco-geld

H'VELD-G'DAM De verkoop van energiebedrijf Eneco brengt ruim 18 miljoen euro in het laatje van Hardinxveld. Het college ging tijdens de behandeling van de begroting eerder deze maand nog uit van 10 miljoen euro en heeft het nieuws over de deal dan ook gevierd. De gemeente kan het geld goed gebruiken, laat wethouder Theo Boerman weten, al moet er nog wel een bestemming voor worden gekozen.

,,Er liggen voor de gemeente grote investeringen in het verschiet waarvoor we onvoldoende middelen hebben'', reageert Boerman. ,,Ik heb mijn zorg daarover uitgesproken tegen de raad en onze ambtelijke organisatie. De extra 8 miljoen euro zou die zorgen kunnen temperen. Maar zover is het nog niet. In het college zijn we nog niet verder gekomen dan het te vieren."

Ook over andere aspecten van de verkoop is de wethouder te spreken. ,,Het bod versterkt Eneco in haar duurzame missie en is goed voor het personeel. Inhoudelijk en financieel is het een prima deal. Ik ben met beide elementen blij.''

Maandag werd bekend dat de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu het energiebedrijf overnemen voor 4,1 miljard euro. Eneco is nu nog in handen van 44 gemeenten, waarvan Hardinxveld er één is met een klein belang van 0,45 procent. Grootaandeelhouders zijn Rotterdam, Den Haag en Dordrecht die aan de deal respectievelijk 1,3 miljard, 680 miljoen en 370 miljoen overhouden.

Hardinxveld heeft in de begroting van 2020 nu nog 10 miljoen euro opgenomen. Alleen dat bedrag is al een vijfde van de totale inkomsten die de gemeente volgend jaar denkt te ontvangen. Een groot deel van die 10 miljoen heeft al een bestemming gekregen.

4 miljoen wordt gebruikt om schulden af te lossen. 2,5 miljoen investeert de gemeente in ruimtelijke ontwikkeling. Dat bedrag wordt onder meer gebruikt voor de nieuwe verkeersroute achter de Nieuweweg-Noord. Eén miljoen wordt ingezet om de komende jaren sloten en waterwegen uit te baggeren. Zo wil de gemeente voorkomen dat de riooltarieven omhoog moeten. En de overige 2,5 miljoen wordt gestopt in de reserve duurzaamheid, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor.

De gelden die Hardinxveld nog eens extra krijgt door de Eneco-deal zullen in eerste instantie in de algemene reserve komen. Het college zal nog een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad waar de 8 miljoen aan moet worden uitgegeven.