• Archief BDUmedia

PvdA: 'Laat arbeidsmigranten toeristenbelasting betalen'

H'VELD-G'DAM Hardinxveld-Giessendam is een van de weinige gemeenten in Nederland die geen toeristenbelasting heffen. Toch ziet de PvdA daar wel heil in. Niet om die enkele toerist die hier verblijft geld af te troggelen, maar om arbeidsmigranten mee te laten betalen aan de lokale voorzieningen.

door Ward den Besten

De PvdA heeft het college gevraagd of het bereid is toeristenbelasting in te voeren om zo in het bijzonder arbeidsmigranten te belasten. ,,Aangezien (veel) personen die hier langere tijd verblijven ook gebruik maken van de lokale voorzieningen, lijkt het de PvdA niet meer dan normaal om met de opbrengsten van toeristenbelasting de lokale voorzieningen op peil te houden'', legt de partij haar standpunt uit.
De PvdA wijst erop dat ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om die reden tegen afschaffing is van de toeristenbelasting. ,,Niet omdat gemeenten zo graag belasting heffen maar omdat belastingheffing noodzakelijk is om te kunnen investeren in de lokale voorzieningen."
De belasting moet worden betaald door de personen, instellingen en bedrijven die de huisvesting verzorgen van de arbeidsmigranten. Die kunnen dat bedrag weer verrekenen in onder andere het loon van de uitzendkrachten. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld ook bij hotels, die het bedrag op hun beurt doorberekenen aan de klanten.
De bedragen die gemeenten vragen voor een overnachting door buitenstaanders lopen sterk uiteen. De gemiddelde toeristentax in Zuid-Holland ligt op 1,42 euro per nacht, maar in Rotterdam is dat bijvoorbeeld 7,01 euro, meldt reisorganisatie Vakanty.nl dat de gegevens van het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.