Pop-up store PandX in oude pand Primera

H'VELD-G'DAM Op dinsdagavond 10 mei opende wethouder Benhard van Houwelingen de allereerste pop-up store op Buitendams 71. PandX verkoopt zes weken lang producten van lokale ondernemers in het oude Primera-pand.

door Suzanne Heikoop

t SHe_BDU

Bij binnenkomst oogt de winkel meteen gezellig en huiselijk. Op het verhoogde gedeelte staat een grote tafel met koffie en koekjes en op speels gestapelde pallets zijn de zeer diverse producten te zien. Margret de Groot, één van de vier initiatiefnemers, staat vandaag in de winkel om de klanten op hun wenken te bedienen. Margret: ,,Bij Esther de Groot, Ellen Bok, Aline Sietsema en mijzelf was al een tijdje de wens om een tijdelijke winkel in Hardinxveld te starten. Twee van ons waren ook betrokken bij eenzelfde project in Sleeuwijk en we maken zelf producten die we best wel in een winkel willen verkopen. Tegenwoordig staan best veel winkelpanden leeg, dus met een pop-up store kunnen we leegstand tijdelijk tegengaan. Het duurde even voor we een geschikt pand te pakken hadden, maar inmiddels draaien we volop met PandX."

In PandX krijgen de initiatiefnemers en lokale ondernemers de kans om hun producten in een winkelomgeving te verkopen. Margret: ,,Via Facebook konden ondernemers zich aanmelden om hun producten te verkopen. Vervolgens hebben we een selectie gemaakt, zodat er van alles iets staat en er niet te veel concurrentie binnen de winkel is."

Naast de producten biedt PandX ook een plaats van ontmoeting en worden er diverse workshops gegeven. ,,Op woensdagmiddag zijn er kinderworkshops, op vrijdagavond zijn er creatieve workshops voor volwassenen. Afgelopen vrijdag hebben we leren tasjes gemaakt en op 15 juni is er voor kinderen bijvoorbeeld een voorleesmiddag door de schrijfster van boekjes die we hier verkopen. Geïnteresseerden kunnen daarvoor onze website en Facebookpagina in de gaten houden. Mensen kunnen ook gewoon even binnenwandelen voor een kopje koffie en een praatje. Zo wordt het echt iets van ons dorp."

De vier initiatiefnemers runnen PandX op vrijwillige basis. De Groot: ,,We hebben geen winstoogmerk. Deze winkel is er omdat we het gewoon erg leuk vinden om voor anderen iets te kunnen doen. De ondernemers die hun producten verkopen hebben meebetaald om de kosten te dekken en een aantal grote sponsors ondersteunen ons met de huur van het pand. De inrichting is simpel, met pallets en sloophout konden we goedkoop een leuke sfeer neerzetten. We zijn erg blij dat het gelukt is om deze winkel te realiseren. Het loopt goed en klanten zijn erg enthousiast. Het is jammer dat het maar voor zes weken is, maar daarna moeten we ook weer gewoon door met ons eigen werk. Tot dan maken we er een leuke tijd van!"

PandX is te vinden op Buitendams 71 in Hardinxveld en is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 09.30 - 17.30 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.pandx.nl of facebook.com/pandx1