• Richard van Hoek Fotografie

Raad wil onderzoek veiligheid ABS

H'VELD-G'DAM Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken of het afvalbrengstation aan de Schrank al dan niet veilig is. Dat vindt de voltallige gemeenteraad, die donderdag met een motie wethouder Theo Boerman heeft opgeroepen om bij het Algemeen Bestuur van Waardlanden aan te dringen op een onderzoek.

De kwestie rond het afvalbrengstation speelt al langere tijd. In 2017 zijn drie ongelukken geweest, waarbij bezoekers gewond zijn geraakt. Het CDA heeft daarop meerdere keren vragen gesteld aan het college over de veiligheid op de gemeentewerf. Die vragen zijn volgens het CDA echter nooit naar tevredenheid beantwoord. Ook de maatregelen die Waardlanden heeft genomen, konden de twijfels bij het CDA niet wegnemen.

CDA-voorman Wim de Ruiter zei dat hij heeft overwogen om door te gaan met vragen stellen ,,of kies ik voor een andere weg?" Met een motie voor het instellen van een onderzoek heeft hij voor dat laatste gekozen.

De Ruiter kreeg al gauw steun van de PvdA, Fractie Philippo en de TAB. Alleen de SGP en de ChristenUnie hadden hun bedenkingen, omdat het college en Waardlanden eerder hebben beklemtoond dat de situatie aan de Schrank veilig is.

Arjan Meerkerk van de SGP liet weten de vragen van het CDA met belangstelling te hebben gevolgd. Hij stemde in met de motie om voor eens en altijd duidelijk te maken of het afvalbrengstation veilig is. Ook fractievoorzitter Cor van Vliet van de ChristenUnie stemde om die reden in. ,,Het is een vreemde situatie. De wethouder zegt dat het veilig is en wij als lekenbestuur vinden van niet."

Boerman moet nu het Algemeen Bestuur van Waardlanden, waar hij zelf deel van uitmaakt, gaan vragen om een onderzoek. Dat komt er pas als een meerderheid van het bestuur ermee instemt. Echt blij was de wethouder niet met de motie, die zelf ,,niet veel aanleiding" ziet voor een extern onderzoek. Hij liet de raad ook weten dat ze de boel niet moeten opblazen. ,,Als bestuurder heb ik nooit getwijfeld aan de veiligheid op de ABS'en."