• Arie Stam en Marjorie van den Heuvel voor het nieuwe bijgebouw aan de Jan Steenstraat.

    Suzanne Heikoop
  • Wim van der Pijl
  • Agien Kamsteeg, Jens Blokland en Joeri Meerkerk.

    Wim van der Pijl
  • Wim van der Pijl
  • Wim van der Pijl

Nieuw bijgebouw Gereformeerde Kerk

BOVEN-H'VELD De wens was er al een tijd bij de Gereformeerde Kerk (PKN) in Boven-Hardinxveld. Het bijgebouw renoveren of nieuw bouwen, dat was het dilemma. Op vrijdag 17 januari opende het gloednieuwe bijgebouw, waaraan de hele gemeente heeft meegewerkt. ,,Het is echt een gebouw van en voor ons allemaal."

,,Er is zelden een moment dat je hier alleen bent", vertelt Arie Stam, voorzitter van de bouwcommissie. ,,Het oude gebouw was gedateerd en er was al jaren ruimtetekort. Als je doordeweeks wilde vergaderen, waren alle zalen vaak bezet door gemeenteactiviteiten en koren. Bij bijzondere diensten konden we geen kindernevendienst meer aanbieden, doordat de bijzaal vol zat met bezoekers van de kerkdienst. Omdat het zo bijzonder is dat we in deze tijd van krimpende kerkgang een volle kerk met een stabiel ledenaantal hebben, namen we het ruimtegebrek altijd maar voor lief. Een aantal jaren terug stond de kerkenraad voor de keuze: groot onderhoud aan het huidige gebouw of sparen en over een aantal jaar nieuw bouwen. Er was duidelijk een wens om meer ruimte te krijgen, maar hoe zou het ledenaantal in de toekomst zijn? Konden er niet beter units geplaatst worden?"

De kerkenraad ging op onderzoek uit. Marjorie van den Heuvel, voorzitter van de kerkenraad, vertelt: ,,We hebben een kerk met veel enthousiaste leden en jonge gezinnen. We geloven er nog in en mogen best een beetje lef uitstralen. Daarom zijn we gaan rondvragen of gemeenteleden eraan mee wilden betalen. Er waren al snel voldoende toezeggingen om te kunnen starten met bouwen. Daarin zien we echt de hulp van God en de kracht van onze gemeente." Niet alleen financieel kon de opgerichte bouwcommissie op de gemeenteleden rekenen. ,,In maart begonnen we met slopen. Maandenlang waren er, vijf avonden in de week en op zaterdag, groepen variërend van vijf tot twintig man bezig. Menig bouwproject loopt vertraging op en overschrijdt het budget. We vinden het heel bijzonder dat dat bij ons niet is gebeurd."

MEEWERKEN Echt iedereen heeft meegewerkt. Arie: ,,De penningmeester kan het geld rond hebben, maar als er geen hulp komt, ben je nog nergens. We hadden het vertrouwen dat God daarin zou sturen. En dat deed Hij ook. Mensen waren enthousiast en gingen maandenlang tot het uiterste. Dat enthousiasme van vrijwilligers was aanstekelijk, zo was een ondernemer om half twaalf 's avonds nog vloeren aan het leggen. Onze vrijwilligers bleken veel meer te kunnen dan we van tevoren ingecalculeerd hadden. Ze namen flink wat klussen over die we, ook in het budget, voor professionals hadden ingepland. Zo kwam er iemand die wel wat tijd had om te schilderen. Hij begon met het gronden van een deur. Een tijdje later had hij een ploeg vutters om zich heen verzameld die maandenlang hebben geverfd. Een aantal deden de grondverf en de rest lakte af. De kwaliteit is verbluffend. Iedereen die vakgericht iets toe kon voegen, heeft dat ook gedaan. Mensen die niet zo handig waren, hebben geholpen met het verzorgen van de catering of het ondersteunen van de klussers. Iedereen heeft bijgedragen aan de nieuwbouw. De slogan van de nieuwbouw was 'ruimte voor verbinding'. Niet alleen het nieuwe gebouw maar ook de bouwperiode is erg goed en verbindend geweest voor de gemeente. Het wonder van de nieuwbouw."

DUURZAAM Het nieuwe gebouw bestaat uit een grote zaal en een kleine zaal, een kerkenraadskamer, keuken en een vergaderzaal. Boven is er nog een honk voor de jeugd en ruimte voor opslag. Het gebouw is bovendien technisch voorbereid voor duurzaamheid. Er is ruimte voor een warmtepompinstallatie en zonnepanelen." Marjorie: ,,De centrale hal is extra bijzonder. Deze kan, door wanden te openen, bij druk bezochte diensten bij de kerk getrokken worden. Ook zo ontstaat er ruimte voor verbinding."

FAMILIEVOORSTELLING Op vrijdag 31 januari is er een speciale familievoorstelling in de kerk. ,,De opening was voor gemeenteleden en betrokkenen, de familievoorstelling 'Boven Water' is voor het hele dorp. Een aantal jonge gemeenteleden heeft een leuk toneelstuk voorbereid. Iedereen is welkom, er is vrije entree. Een vrijwillige bijdrage kan gegeven worden voor stichting Spieren voor Spieren. Ook is er de mogelijkheid om onder het genot van een hapje en drankje het nieuwe gebouw te bekijken."

Info: www.pknbovenhardinxveld.nl