• Politie Lek en Merwede

Rent-a-cop actie goed ontvangen

H'VELD-G'DAM De eerste rent-a-cop-actie van politie Lek en Merwede zit er weer op. Tijdens de actie hebben politieagenten verschillende problemen opgelost die burgers zelf op de agenda zette. Ook in Hardinxveld-Giessendam zijn er bekeuringen uitgedeeld.

door Kevin de Bruin

De actie vond plaats op 16 mei tussen 14:30 en 22:00. Via Facebook konden mensen doorgeven wat zij graag op de agenda van de politie zouden zetten. Met de actie wilde de politie een goed signaal aan de burgers geven door zichtbaar in de wijk te opereren. Zichtbaar waren ze zeker. In Hardinxveld-Giessendam heeft de politie voornamelijk bij het spoor gecontroleerd. Het gaat hier om het rode licht bij het spoor. Mensen wachten hier vaak niet tot het rode licht is gedoofd.

Politieagent Pieter Van der Velde: ,,Als de voorste al netjes wacht, dan wordt de persoon erachter wel ongeduldig." Die achterste auto wil dan inhalen, wat weer voor een gevaarlijke verkeerssituatie kan zorgen. ,,De meest voorkomende verklaring is dat ze haast hadden." Wanneer de bekeuringen van Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam bij elkaar worden opgeteld, zijn er in het totaal 10 bekeuringen uitgeschreven omdat een rood licht werd genegeerd. De politie vindt dit er tien teveel.

Volgens Van der Velde is de actie erg goed ontvangen. ,,We merkten dat onze aanwezigheid in de wijken erg werd gewaardeerd en er is vraag naar een vervolgactie." Een groot deel van de meldingen is behandeld. De politie wil in de nabije toekomst nog een nieuwe rent-a-cop-actie organiseren.