• Walter Leendertse

'Repareren en verbinden'

H'VELD-G'DAM De geur van soldeertin komt me tegemoet wanneer ik zaterdagmiddag het gebouw van de Christengemeente binnenloop. De hal van het kerkgebouw is ingericht als een soort werkplaats waar een aantal vrijwilligers druk bezig is met het aan de praat proberen te krijgen van defecte apparaten.

Door Walter Leendertse

Een van de oprichters van het Repaircafé, Bert van Werkhoven, is bezig met het repareren van een draadloze speaker. Aan zijn reparatietafel zit mevrouw van den Hoek met haar pleegzoons. Van den Hoek is erg enthousiast over het Repaircafé: ,,Het mooie is dat de vrijwilligers het apparaat proberen te maken waar je bij staat, sterker nog ze: het lijkt wel of je les krijgt, omdat ze je veel zelf laten doen. Vorige keer heb ik mijn eigen mixer weer in elkaar gezet!" Ondertussen is één van de reparateurs druk bezig om samen met de pleegzoons te onderzoeken waar het defect zit. Terwijl hij aan het solderen is geeft hij uitleg over het ontstaan van het Repaircafé: ,,We zijn in 2013 begonnen met het Repaircafé om twee verschillende redenen: Doordat we apparaten een tweede kans geven helpen we mee om minder te verspillen en te verbruiken, daarnaast is het een mooie manier om de kerkdeuren open te zetten en met elkaar in contact te komen." Het eerste doel is vooral een landelijk doel. Het Repaircafé is vaan oorsprong een Amsterdams initiatief wat zich langzamerhand steeds verder in Nederland aan het uitbreiden is. Het tweede doel is een meer plaatselijk doel. Gemiddeld worden er per reparatiemiddag zo'n twintig tot dertig reparaties aangeboden waarvan zo'n zestig procent succesvol kan worden uitgevoerd.

Het Repaircafé draait op vrijwilligers. ,,Ieder heeft z'n eigen kwaliteiten en interessegebied" legt van Werkhoven uit terwijl hij een minuscuul onderdeeltje terugplaatst op de printplaat van de speaker. Ondertussen wordt er een tafel verderop een succesvol gerepareerd stoomstrijkijzer getest. ,,Wat ook een voordeel is" vertelt van den Hoek ,,is dat je hier geen diagnosekosten hoeft te betalen. Je kunt hier gratis terecht, terwijl je bij een elektronicazaak al gauw dertig euro kwijt bent om enkel een diagnose te stellen." ,,Bij dit Repaircafé vragen we enkel een vrijwillige bijdrage" vult van Werkhoven aan.

,,Het Repaircafe kan altijd vrijwilligers gebruiken" aldus van Werkhoven ,,mensen kunnen zich opgeven via ons mailadres" Het verhaal van van Werkhoven wordt ineens onderbroken door enthousiaste kreten van de jongens en flikkerende lampjes van de speaker, de ogen van de jongens glimmen: ,,Hij doet het weer!" ,,Hier doe je het voor, dit is de passie!" aldus van Werkhoven

Voor informatie over het Hardinxveldse, maar ook andere Repaircafé's: www.repaircafe.nl. Bezit u twee gouden rechterhanden en wilt u ook vrijwilliger worden of heeft u een andere specifieke vraag? Neem dan contact op via: repaircafé@christengemeente.nl of bel met Marian: 0184-617058. Het eerstvolgende Repaircafé is op zaterdag 13 mei van 14.00 tot 17.00 uur.