• Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl

'Ruimte in Hardinxveld voor meer vluchtelingen'

H'VELD-G'DAM Hardinxveld kan meer statushouders opnemen dan nu het geval is. De werkgroep Kerk en Vluchteling doet daarvoor een appèl aan de gemeente en schrijft in een brief om meer vluchtelingen te huisvesten. Als geste naar andere gemeenten die niet aan hun taakstelling kunnen voldoen, stelt de interkerkelijke samenwerking. In Hardinxveld is namelijk genoeg woonruimte en zijn voldoende vrijwilligers beschikbaar, aldus de werkgroep.

door Ward den Besten

Dominee Johan Weij van Kerk en Vluchteling wil graag in gesprek met het college en de gemeenteraad. Hij vraagt ze om meer statushouders in overweging te nemen. ,,Wij kunnen in onze situatie uit solidariteit meer betekenen'', stelt Weij. Hij legt uit dat in Nederland veel vluchtelingen zijn die al wel een verblijfsvergunning hebben, maar nog altijd in asielzoekerscentra verblijven, omdat sommige gemeenten niet aan hun taakstelling voldoen. ,,Doe je wat je moet doen of kan je ruimhartiger zijn?'', legt hij de gemeente voor.

De brief was reden voor de SGP om donderdag tijdens de raadsvergadering vragen te stellen aan de wethouder. ,,Is het college het met ons eens dat kwaliteit prioriteit moet krijgen boven de opvang van extra statushouders'', vraagt Arjan Meerkerk. Wethouder Trudy Baggerman is blij met de ,,enthousiaste brief'', maar beaamt dat de kwaliteit van de opvang bovenaan komt. Zo zegt ze signalen te hebben ontvangen dat de wachttijd voor een sociale huurwoning is opgelopen.

De vraag van de SGP lokte reacties uit bij de andere partijen, die een politiek statement proefden. ,,Het een gaat niet boven het ander'', reageert Cor van Vliet van de ChristenUnie. CDA en de PvdA sluiten zich daarbij aan. ,,Ik hoor dat meer zou kunnen en dat dat niet ten koste zou gaan van de kwaliteit'', stelt PvdA-raadslid Eelke Kraaijeveld.

Hardinxveld moet in 2016 van het Rijk minimaal 46 statushouders hebben opgevangen. Uit een overzicht van begin november blijkt dat Hardinxveld daar bijna aan voldoet. Dit jaar zijn 44 statushouders in de gemeente ondergebracht. Baggerman denkt de taakstelling net wel of net niet te halen. Ze verwacht sowieso nog zo'n vijftien tot twintig nareizigers, die mogelijk dit jaar of begin volgend jaar arriveren.