Smakelijke kinderkookcursus in het Drijvershof

H'VELD-G'DAM In de Drijvershof is maandag 2 maart een kinderkookcursus van start gegaan. De cursus wordt georganiseerd door Stichting Servanda en laat kinderen in vijf lessen kennis maken met koken en bakken. Het Kompas neemt tijdens de tweede les een kijkje in de keuken.

Suzanne Heikoop

Bij binnenkomst zitten negen kinderen gezellig met elkaar te kletsen. Ze hebben een klein kookstel, een snijplank en een mesje voor zich op tafel. Juf Marije van der Vliet, jeugd- en jongerenwerker van Servanda, legt uit wat er in de komende anderhalf uur gemaakt gaat worden. ,,Vandaag gaan we pizzakoekjes en pasta maken." Dat plan valt in goede aarde: ,,Jammie, pizzakoekjes!" roepen een aantal kinderen in koor. Marije vervolgt: ,,Eerst smeren we met de bolle kant van de lepel tomatensaus over het bladerdeeg. Daarna gaan we het pizzakoekje beleggen met snijworst, basilicum en kaas. Als ze naar wens zijn gaan ze de oven in."

Jochanan Alberts (10) is helemaal in zijn element. Als hij thuis kookt maakt hij ook het liefst pizza. ,,Ik kook wel vaker thuis, dat vind ik leuk om te doen. Ik hoef niet per se iets van de cursus te leren, als ik maar bezig ben. Bjorn van der Stok (11) kookt thuis eigenlijk nooit. ,,Maar na de cursus wil ik pasta tagliatelle voor mijn ouders gaan maken." Jessica Meerkerk (11) is de enige dame tussen de deelnemers. ,,Maar dat maakt me niet uit hoor, ik vermaak me wel! Ik doe deze cursus al voor de vierde keer. Koken en bakken is echt mijn ding, ik ben thuis ook altijd bezig. Daar leer ik heel veel van mijn zus. Het liefst maak ik gepocheerde eieren en cupcakes, maar zolang er een uitdaging in zit is alles wel goed. Later wil ik kok worden, dan kan ik de hele dag lekker kokkerellen."

Nadat de pizza's in de oven zijn gestopt begint de groep met het tweede gerecht: pasta. Dat komt goed uit, want Tim Spruijt (10) weet daar al wat vanaf. ,,Eerst moet het gehakt in de pan, want dat wordt minder snel gaar dan de groenten en de saus. Ik moet soms thuis ook wel eens koken en dan wil ik wel weten wat ik moet doen. Daarom ben ik hierheen gekomen. Ik heb al wat dingen geleerd, zoals dat je goed moet kijken op welke stand het gas staat en of dingen wel goed gaar zijn voordat je het opeet."

,,Dat is het doel van de cursus ook." vertelt Marije van der Vliet. ,,We willen kinderen op een veilige en hygiënische manier kennis laten maken met koken. Daarnaast is het ook gewoon een leuke vrijetijdsbesteding waarmee ze sociale contacten op kunnen doen. In de laatste les bereiden de kinderen zelf een buffet, wat ze daarna lekker met elkaar op gaan eten. Dan krijgen ze ook een kinderkookboekje en een diploma." Ondertussen heeft Tim zijn pasta klaar en neemt er een voorzichtige hap van. En het smaakt: ,,Wow, dit is lekker!"

De kinderkookcursus wordt regelmatig georganiseerd in De Ducdalf en Het Drijvershof. Houd voor meer informatie en data de website van Servanda in de gaten: www.servanda.nl

Fotobijschrift: Vandaag op het menu: pizzakoekjes en pasta. Foto: SHe Fotografie