• Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl

Sportverenigingen ontvangen drie ton extra aan subsidie

H'VELD-G'DAM Sportverenigingen ontvangen jaarlijks ongeveer 300.000 euro aan indirecte subsidies. Dat is naast de 10.000 euro die ze krijgen aan normaal subsidiebudget. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de gemeente, die voorheen geen zicht had op de indirecte financiering van sportclubs. De drie ton komt voort uit de verhuur van gemeentelijke accommodaties, zoals De Wielewaal, waarvan de huur die sportverenigingen betalen niet overeenkomen met de kosten die de gemeente maakt.

door Ward den Besten

Het onderzoek was een voorstel van de gemeenteraad toen in 2013 werd besloten om te bezuinigen op het subsidiebeleid. De cijfers in het rapport zijn van 2015. Het onderzoek richt zich op de sporthallen De Wielewaal en Appelgaard, de korfbal- en voetbalvelden en het zwembad. Het gymnastieklokaal in Boven-Hardinxveld is niet meegenomen, omdat inmiddels Het Dok in gebruik is genomen, dat geëxploiteerd wordt door een aparte stichting.

Van alle sportverenigingen ontvangt VV Hardinxveld de meeste subsidie. Zo'n 76.000 euro aan indirecte en 1750 euro aan directe subsidies. Op plek twee komt River Trotters dat 45.500 euro kreeg, waarvan 320 euro als directe vergoeding. Omgerekend naar het aantal leden betaalt de gemeente het meest aan de basketbalvereniging: 364 euro aan indirecte subsidie per Hardinxvelds lid. Dat staat in schril contrast met de voetbal die per lid 101 euro ontvangt.

Andere grootontvangers zijn de korfbalverenigingen. Zo'n 39.000 euro voor Vriendenschaar en 32.000 euro voor HKC, die daarnaast respectievelijk 2000 euro en 1800 euro aan directe subsidies ontvangen. Per lid komen beide clubs rond de 100 euro uit.

De indirecte subsidies zijn het verschil tussen de huur die verenigingen betalen en de huur die ze eigenlijk zouden moeten betalen om de accommodaties kostendekkend te houden. River Trotters betaalde de meeste huur aan de gemeente voor het gebruik van Appelgaard en De Wielewaal, bijna 30.000 euro. In totaal betaalde VV Hardinxveld ruim 16.000 euro aan huur voor het gebruik van de voetbalvelden.

Uit het onderzoek blijkt dat de sportvelden minder kostendekkend zijn dan de sporthallen. Van de totale lasten die de gemeente heeft aan De Wielewaal, zo'n 288.000 euro, wordt 44 procent door onder meer de huur gedekt. Van de 230.000 euro aan lasten voor Appelgaard is dat 48 procent. De kostendekkendheid van de sportvelden komt uit op 25 procent. De totale lasten daarvan zijn 136.000 euro.

Ook blijkt dat andere gemeentelijke gebouwen niet kostendekkend zijn, waaronder de Ducdalf aan de Scheldestraat en verenigingsgebouw De Keet aan de Boorstraat. De Bibliotheek is dat wel. Al wordt in het rapport gewaarschuwd dat als de gebouwen gerenoveerd moeten worden de huidige huurinkomsten waarschijnlijk te laag zijn.

De gemeente laat weten dat de sportverenigingen mee willen denken over mogelijkheden om kosten te besparen. Hoe dat precies zal gebeuren wordt na de zomervakantie verder uitgewerkt.