• Richard van Hoek Fotografie

'Stel auto beschikbaar voor wegbrengen afval'

H'VELD-G'DAM De gemeente moet een bestelbusje of een auto met trekhaak beschikbaar stellen waarmee inwoners hun privéafval naar het afvalbrengstation kunnen brengen. Die oproep deed Rob Markesteijn donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hem werd laatst de toegang tot het station ontzegd omdat hij privéafval kwam brengen met een bedrijfswagen.

door Ward den Besten

Sinds begin dit jaar heeft reinigingsdienst Waardlanden de regels op de afvalbrengstations verscherpt. Het was altijd al verboden om bedrijfsafval naar de gemeentewerf aan de Schrank te brengen. Toch werd bedrijfsafval nog veelvuldig op het station aangeboden. Daarom is besloten om ,,paal en perk" te stellen, laat wethouder Theo Boerman weten. Auto's met een grijs kenteken, veelal bestelauto's op naam van een bedrijf, mogen nu niet meer het terrein op. ,,En daar wordt vrij stevig op ingezet", aldus Boerman.

Ook Markesteijn heeft dat onlangs ervaren. ,,Het werd mij door die boa ook nog eens een keertje flink onder de neus gewreven. Ik heb geen stampij staan maken, maar we hebben de situatie wel heel duidelijk besproken", zegt hij daarover.
Wie geen personenauto heeft kan door de strengere regels zijn afval niet meer wegbrengen. Op het afvalbrengstation kan wel een aanhanger worden geleend, maar ook die mag niet gebruikt worden door een auto met grijs kenteken. Markesteijn stelt daarom voor om niet alleen voor mezelf maar ook namens tientallen andere inwoners van Hardinxveld, een auto of een bus met geel kenteken en trekhaak te kunnen lenen.
Wethouder Boerman wees dat voorstel al direct van de hand. ,,De suggestie dat we auto's ter beschikking gaan stellen: ik denk niet dat dat gaat gebeuren."

Volgens Boerman is in heel bijzondere gevallen wel een mouw aan te passen, maar hij stelde in dit geval voor om de auto van de buurman te lenen.