• Samen voor Polen

Stichting Samen voor Polen stopt

H'VELD-G'DAM De stichting Samen voor Polen heeft binnenkort geen opslagplaats meer. Reden genoeg voor de stichting om te stoppen met het inzamelen van kleding, speelgoed, meubels en huisraad. ,,Voor de vrijwilligsters wordt het afkicken na al die jaren", aldus Marijke van den Bout.

Dertig jaar lang zamelde de stichting goederen in voor een aantal tehuizen, ziekenhuizen, scholen en een sociale dienst in Zuid-Oost Polen. Deze goederen konden tot voor kort opgeslagen worden in een van de loodsen van de Gebr. Blokland. Die opslagplaats houdt nu op te bestaan.

De spullen werden steeds met Poolse vrachtauto's naar Polen gebracht. En dat ging niet altijd vlekkeloos. ,,De vrachtwagens kwamen uit Polen en moesten volgens afspraak altijd om acht uur 's morgens aanwezig zijn. Soms waren ze op tijd, maar meestal niet", vertelt Marijke van den Bout. ,,Net als onlangs op donderdag 12 april. De vrijwilligers waren aanwezig maar de vrachtwagen niet. De vrijwilligers gingen na een poosje maar naar huis, maar om 13.00 uur waren de Polen er dan toch eindelijk. De vrijwilligers werden weer opgetrommeld en om 17.00 uur kon de tot de nok toe gevulde vrachtwagen dan toch vertrekken naar Polen."

Marijke van de Bout vindt het jammer dat het nu voorbij is. ,,Het was altijd zo gezellig. Jammer dat het die donderdag 12 april de laatste keer was." Ook de andere vrijwilligers vinden het erg jammer dat er een einde komt aan dit vrijwilligerswerk. ,,Eén van de vrouwen stopte vol weemoed haar schort, die zij altijd tijdens het sorteren droeg, in de laatste doos naar Polen. Voor haar en alle andere vrijwilligers wordt het afkicken na al die jaren iedere week een middag spullen inpakken," vertelt Van den Bout.

De stichting dankt alle vrijwilligers die al die jaren mee geholpen hebben. Maar er gaat zeker ook een dankwoord uit naar al die mensen die altijd spullen bij de stichting hebben afgegeven. Van den Bout: ,,Want zonder hen had de stichting niet veel voor de mensen in Polen kunnen doen. Hulde voor iedereen."

Speciale dank gaat uit naar Den Dikken verhuizingen, waar de vrachtwagen altijd mocht staan tijdens het laden. Ook leende Den Dikken zonder moeite hun hulpmiddelen uit om het laden van de vrachtwagen te vergemakkelijken. Van den Bout: ,,Het was voor hen ook lang niet altijd makkelijk als die Poolse vrachtwagen op hun terrein stond en Den Dikken gewoon mensen moesten verhuizen. Maar er was nooit sprake van een kwaad woord van hun kant."

Toch stopt de stichting Samen voor Polen niet helemaal met haar werk, laat Van den Bout weten. ,,We gaan er goed over nadenken over wat we in de toekomst voor de tehuizen kunnen blijven doen." In ieder geval wil de stichting spullen zoals knutselspullen, handwerkbenodigdheden, babykleertjes voor het ziekenhuis en dat soort spullen blijven inzamelen. ,,Deze spullen kunnen altijd met een gewone auto mee genomen worden bij een volgend bezoek aan de tehuizen", laat van den Bout weten.

Kleine spullen kunnen altijd afgegeven worden bij Marijke van den Bout aan de Rivierdijk 721 in Hardinxveld-Giessendam.