• Kees Westerhout, Harm Roosendaal en Mirella den Breejen bij hun woonlocatie in de Westwijk.

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
  • Kees Westerhout, Harm Roosendaal en Mirella den Breejen bij hun woonlocatie in de Westwijk.

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Syndion Notarisappel bestaat 5 jaar

H'VELD-G'DAM De Syndion woonlocatie aan de Notarisappel bestaat vijf jaar. De geestelijk en/of lichamelijk beperkte bewoners vierden het eerste jubileum op 15 januari met een etentje en een receptie. Ook de begeleiders, vrijwilligers en verwanten aten mee. Kees Westerhout en Harm Roosendaal, twee van de eerste bewoners, geven een rondleiding door hun huis.

Suzanne Heikoop

t SHe_BDU

,,Ik woonde eerst in een Syndion-woning in Ameide" vertelt Kees Westerhout als hij zijn appartement laat zien. ,,Daar heb ik elf jaar alleen in een vijfpersoonswoning gewoond. Het was de bedoeling dat er meer mensen zouden komen wonen, maar dat is niet doorgegaan. Mijn zus en zwager, die in Sliedrecht wonen, hoorden dat er een nieuwe locatie aan de Notarisappel werd gebouwd. Ik ben gaan kijken en heb me ingeschreven. Nu woon ik hier al vijf jaar met plezier. Het is gezellig met elkaar. Als je elf jaar alleen woont mis je iemand om tegenaan te praten. Nu kunnen we met elkaar koffie drinken en spelletjes doen in de gezamenlijke ruimte."

De woonlocatie bestaat uit twintig appartementen, verspreid over drie verdiepingen, waar mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking wonen. Iedere verdieping heeft een 'huiskamer' voor gezamenlijke activiteiten. Daar eet Kees samen met vijf medecliënten en de begeleiding. ,,Ik heb zelf een keuken in mijn appartement, maar koken durf ik niet zo goed aan. Daarom eet ik met de rest, dat is ook lekker. Eén keer per jaar hebben we een vismaaltijd en een barbecue met het hele huis. Met de barbecue eten de vrijwilligers ook mee."

Kees heeft een 'eigen' vrijwilliger die iedere week langskomt. ,,We gaan regelmatig samen naar de fysiotherapeut, ik op de scootmobiel en hij op de fiets ernaast. Daarnaast komen er vrijwilligers om te wandelen en op vrijdagavond doen we spelletjes: sjoelen of mens-erger-je-niet."

Harm Roosendaal woont al vijf jaar op de eerste verdieping. Hij is samen met maatje John overgekomen van hun oude woonlocatie. ,,Ik ben tevreden hier! Mijn moeder komt wel eens op bezoek. en ik heb zelf een computer waarmee ik met mijn zus, die in Spanje woont, kan skypen. Doordeweeks werk ik al vijftien jaar met plezier als schoonmaker bij Kampanje. Hier in huis help ik wel eens met koken. Een 'eigen' vrijwilliger zou wel makkelijk en gezellig zijn, maar ik red het ook wel zonder."

Syndion woonlocatie Notarisappel zoekt vrijwilligers. Petra Goudriaan, begeleidster, vertelt: ,,Door bezuinigingen op begeleiding krijgen de cliënten minder aandacht. We zoeken daarom mensen die het leuk vinden om eens met een bewoner te gaan wandelen, koken of een spelletje te doen. Geïnteresseerden kunnen een keer langskomen om kennis te maken. Graag vooraf even contact opnemen: 0184-675566 of notarisappel@syndion.nl."