• John van Amerongen

'Tarieven onderhoud graven opnieuw tegen het licht houden'

H'VELD-G'DAM Het college gaat de tarieven van het onderhoud van graven opnieuw bekijken. Dat heeft wethouder Theo Boerman beloofd, na vragen daarover vanuit de gemeenteraad. De tarieven die de gemeente rekent voor het onderhoud van een graf zijn in 2016 een stuk hoger dan voorgaande jaren. Het college streeft ernaar de kosten zoveel mogelijk te dekken, maar het CDA en de SGP zetten daar vraagtekens bij. Ook inwoners zijn niet te spreken over de hoge kosten van het onderhoud. Een nabestaande probeert zelfs via de rechter de tarieven te verlagen.

door Ward den Besten

Jaarlijks kost het onderhoud van een graf 175 euro. In 2015 was dat 113 euro. Het CDA en de SGP vragen het college waar die stijging vandaan komt en waar de nieuwe tarieven op zijn gebaseerd. Het is volgens CDA-fractievoorzitter Wim de Ruiter namelijk onduidelijk hoe het college bij 175 euro uitkomt. Ook vergelijkt de Ruiter de tarieven met omliggende gemeenten en concludeert hij dat de kosten in Hardinxveld een stuk hoger liggen.

Ook de vrouw, die anoniem wil blijven, die naar de rechter is gestapt vanwege de hoogte van de tarieven, laat weten dat andere gemeenten een stuk minder rekenen. Zij betaalt nu jaarlijks 125 euro meer voor twee graven. ,,Dit is absurd hoog en totaal onacceptabel'', vertelt ze. Haar klacht is door de Rotterdamse rechtbank ontvankelijk verklaard en zal binnenkort behandeld worden.

De Ruiter zegt dat het college voor de huidige tarieven verwijst naar een handreiking van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin staat welke kosten verhaald mogen worden bij het onderhoud. Hoeveel die kosten dan zijn, komt nergens naar voren. Het CDA en de SGP vragen het college om de tarieven nogmaals onder de loep te nemen. Ze pleiten ervoor om sommige kosten desnoods te rekenen onder het regulier onderhoud openbare ruimte, om zo de kosten voor nabestaanden te drukken.

Boerman laat weten enkele tarieven tegen het licht te gaan houden. Hij zegt ,,meerdere signalen'' te hebben ontvangen van inwoners die aan de bel hebben getrokken over de gestegen kosten van het onderhoud. ,,Wij beogen in de uitvoering van uw beleid geen rechtsgangen uit te lokken'', is Boermans antwoord op de vraag van de Ruiter of het college het wenselijk acht dat iemand een rechtszaak hierover is begonnen. Boerman geeft aan dat mogelijk in december, als de tarieven voor 2017 worden vastgesteld, het college met nieuwe bedragen komt. ,,Maar hoe dan ook zullen die tarieven gebaseerd zijn op het principe van kostendekkendheid'', houdt de wethouder een slag om de arm.

De gemeenteraad heeft vorig jaar de verordening begraafplaatsen aangepast. Daardoor is het mogelijk om urnen in een urnengraf bij te zetten en is er ruimte gemaakt voor kindergraven. Ook de tarieven werden daarbij opnieuw vastgesteld. Zo hoeven nabestaanden niet meer het volle pond te betalen voor het vestrooien van as. De prijs daarvan stond voorheen gelijk aan die voor begraven, maar wordt nu apart berekend. Andere tarieven, zoals voor het onderhoud van graven, zijn echter gestegen. Nabestaanden hoeven niet meer het volle pond te betalen voor het vestrooien van as en het bijzetten van urnen. De prijzen daarvan stonden voorheen gelijk aan die voor begraven, maar worden nu apart berekend.