• Trinette den Hamer legt zich vooral toe op het schilderen van dieren en portretten

    Trinette den Hamer

Tekenen als tweede natuur

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Vandaag nemen we een kijkje bij Trinette den Hamer.

Er gaat geen dag voorbij of Trinette is bezig met een schilderij of tekening. Ze weet inmiddels niet beter: ,,Ik teken al vanaf het moment dat ik het mezelf kan herinneren." Al vanaf haar kindertijd slurpt Trinette alles op wat met tekenen en schilderen te maken heeft.
Trinette is autodidact: ,,Ik heb mezelf alles aangeleerd door telkens mijn grenzen een stukje te verleggen." Ze was vaak in de bibliotheek te vinden waar ze alle boeken over tekenen en schilderen stuk las. Daarnaast heeft Trinette een grote liefde voor de natuur: ,,De schepping geeft ons zoveel moois, dat wil ik graag laten zien en teruggeven.''

Door die liefde voor het tekenen én de natuur legde Trinette zich vooral toe op het tekenen en schilderen van portretten en dieren, een genre waarin onderzoek een grote rol speelt. ,,Ik onderzoek heel vaak de anatomie van verschillende dieren, niet alleen hun bottenstelsel, maar ook de verschillende soorten vachten en haren." Daarnaast deed ze veel materiaalonderzoek, waardoor ze van potlood langzaamaan overstapte op pastelkrijt en olieverf. Door het veel oefenen en onderzoeken zijn de tekeningen van Trinette van fotorealistische kwaliteit. Voor haar is die kwaliteit erg belangrijk: ,,Door de juiste toevoeging van bijvoorbeeld het licht in de ogen van een dier, kun je het dier écht tot leven wekken en de tekening bezieling geven."

Naast het vele anatomische onderzoek, haalt Trinette ook veel inspiratie uit het werk van Rien Poortvliet, Ans Markus, Rembrandt en van Gogh. Dat ze zoveel onderzoek doet, wil niet automatisch zeggen dat er altijd een topwerk onder haar vingers ontstaat: ,,Ik teken heel erg op gevoel, ik moet wel echt in een goede vibe zitten,'' legt Trinette uit ,,Soms begin ik met een werk en leg ik het na een paar uur weer weg om het na een paar weken weer op te pakken en verder te gaan." Dat maakt dat ze soms binnen een paar uur een werk af heeft, maar dat het soms ook een paar weken kan duren.

Trinette maakt veel portretten in opdracht van (overleden) dieren of mensen: ,,Het is prachtig wanneer je iets maakt en mensen tot tranen toe geroerd zijn. Dat vind ik het mooiste wat er is en dat ontroerd mij dan ook."

Één van de hoogtepunten uit de kunstenaarscarrière van Trinette is dat ze een portret van cabaretier Jochem Myjer persoonlijk mocht overhandigen tijdens een van zijn vele theatershows. Verder blijft ze nuchter over haar werk:,,Naar mijn idee ben je zo goed als je laatste werk. Dus als het goed is, is je laatste werk ook direct je laatste hoogtepunt. Je blijft leren. Altijd!"

Graag zou Trinette ooit nog eens tekenlessen gaan geven aan kinderen: ,,Het is zó belangrijk dat kinderen hun gevoelens kunnen uiten op een creatieve manier," vertelt Trinette. ,,En dat je kunt uitleggen en laten zien wat je met veel oefening kunt bereiken!"

Meer informatie op www.trinettedenhamer.nl