• Rivas Zorggroep

Tovertafel voor bewoners Judith Leysterhof

H'VELD-G'DAM Bewoners van Rivas-verpleeghuis Judith Leysterhof in Hardinxveld-Giessendam hebben vrijdag 2 december een tovertafel in gebruik genomen. De tovertafel is een interactief spel, speciaal voor mensen met dementie. Door dit spel worden ze gestimuleerd om te bewegen. De tovertafel kon worden aangeschaft met bijdragen van de Rabobank en de stichting Vrienden van Tiendwaert en Judith Leysterhof.

De tovertafel werd feestelijk onthuld in één van de huiskamers van Judith Leysterhof. Daniëlle Wilmink, zorgverlener in Judith Leysterhof: ,,Naast bewoners en hun familie, medewerkers en vrijwilligers van Judith Leysterhof, waren leden van de stichting Vrienden en Jan Trapman, lid van het CDF (Coöperatief Dividend Fonds) van de Rabobank, aanwezig bij dit bijzondere moment. Onder het genot van een kopje koffie en taart hebben bewoners en medewerkers de tovertafel gedemonstreerd."

Bewoners met dementie worden door de tovertafel uitgedaagd om actiever bezig te zijn, zowel met lichaam als geest. Wilmink: ,,Door middel van een projector wordt licht op een tafel geprojecteerd. De lichtprojecties reageren op de beweging van handen en armen van de bewoners. Als er bladeren geprojecteerd worden, kunnen bewoners deze van tafel vegen. Vissen gaan sneller zwemmen en de bal springt weg als de tafel wordt aanraakt. Ook komen er spreekwoorden en oude liedjes tevoorschijn. De tovertafel bestaat uit zeven spellen en gaat rouleren tussen verpleeghuizen Judith Leysterhof en Tiendwaert."

Jan Trapman overhandigde namens het CDF van de Rabobank een cheque van €4000,- aan Dick de Jong, aanwezig namens de stichting Vrienden van Tiendwaert en Judith Leysterhof, en Anne-Marie Hijmans, teamleider bij Judith Leysterhof. Het CDF steunt initiatieven die de economie en leefbaarheid in de regio versterken. Het overige bedrag werd aangevuld door de stichting Vrienden. Hijmans: ,,We zijn erg blij met de donaties van de Rabobank en de stichting Vrienden. Op deze manier kunnen we extra's bieden aan onze bewoners."

Fotobijschrift:

Bewoners en medewerkers van verpleeghuis Judith Leysterhof en Jan Trapman, lid van het CDF van de Rabobank, demonstreren de tovertafel.