• Ina van Bennekum, Ilse Voerman en Maartje Broeren (vlnr) bij een gedeelte van de Baanbrekersexpositie

    Walter Leendertse

Uiting van tevredenheid

H'VELD-G'DAM Al sinds 1985 timmeren ze aan de weg: De Baanbrekers. Opgericht om mensen die niet (meer) deelnemen aan het arbeidsproces. ,,Soms vallen mensen in een soort gat wanneer ze stoppen met werk. 'De Baanbrekers' zijn in eerste instantie opgericht om dat gat te dichten", aldus Maartje Boeren, coördinator van De Baanbrekers. Er zijn verschillende clubs, verdeeld over de hele week. Zo is er een aquarelclub, een keramiekclub en een olieverfclub.

door Walter Leendertse

De acrylverfclub en en olieverfclub hebben hun schilderijen tot aan de zomerstop geëxposeerd in de hal van De Ducdalf. Wie de expositie bekijkt ziet een grote variëteit aan in de werken. Waar het ene schilderij erg realistisch is, is het andere schilderij abstract. De cursisten werken niet allemaal aan hetzelfde thema, maar aan de hand van hun eigen voorbeelden en inspiratie. ,,Dat is juist het leuke aan de Baanbrekers: de gezelligheid en spontaniteit staan hoog in het vaandel", vertelt Ilse Voerman. In dat opzicht verschilt De Baanbrekers van een normale teken- of schildercursus: er is geen docent die lesgeeft. ,,Dat is ook niet per se nodig, want we geven elkaar tips, maken gebruik van elkaars expertise en leren daardoor erg veel van elkaar." Boeren vult aan: ,,Hierdoor kan het cursusgeld laag blijven en is het voor iedereen leuk."

De cursisten halen hun inspiratie uit allerlei dingen. Sommigen maken een schilderij of foto na, anderen maken een werk wat uit het hoofd ontstaat. ,,Ik maak nog wel eens gebruik van Pinterest", vertelt Ina van Bennekum. ,,Daar staan erg leuke ideeën op." Uiteindelijk vormen die werken de huidige expositie ,,Het is eigenlijk een uiting van onze tevredenheid", glimlacht Voerman.

De expositie is elke werkdag tijdens te zien in de Ducdalf. Op www.servanda.nl/activiteiten zijn de clubs met tijden te vinden