• Pim van den Hil

Ukelelecursus op De Popschool

H'VELD-G'DAM De wintermaanden zijn in aantocht: het wordt weer kouder en menigeen zal weer verlangen naar zon, zee en warmte. De Popschool biedt een zonnige Ukelelecursus aan als medicijn.

In de cursus van zes lessen wordt aan de hand van moderne popliedjes vrijwel alle ins en out van het vrolijke instrument behandeld. Naast het bespelen van het instrument komen ook akkoordenleer en de beginselen van het notenschrift aan bod. Volgens docent Walter Leendertse is de ukelele een ultiem instrument voor mensen die altijd al iets met muziek wilden doen maar werden tegengehouden door hoge kosten, moeilijkheidsgraad of het hebben van geen tijd: ,,De ukelele is een goedkoop, klein en makkelijk te leren instrument", aldus Leendertse. Hij schreef de cursus speciaal voor mensen die snel en niet al te duur een instrument willen leren spelen. ,,Ik geef nu een aantal jaar les en zie soms mensen die verwachten dat ze na twee lessen al feilloos gitaar kunnen spelen", vertelt Leendertse ,,Ik wil niet zeggen dat dat bij een ukelele wél lukt, maar het gaat wel een stuk makkelijker en sneller."

Qua bespelen lijkt het instrument uit Hawaï op een gitaar en dat is niet zo vreemd ook aangezien het instrument een aanpassing is van een Portugese gitaar die door immigranten werd meegenomen naar het eiland. ,,Echter de ukelele heeft maar 4 snaren", legt Leendertse uit. ,,En is door zijn kleine formaat veel handzamer en makkelijker te bespelen." Doordat de cursus maar zes lessen duurt, zitten de deelnemers niet lang aan een verplichting vast en kunnen zij in relatief korte tijd een instrument bespelen. Leendertse geeft de garantie dat iedereen die de cursus volgt na zes lessen verschillende liedjes kan meespelen.

De cursus start op woensdag 1 november tussen 16.00 en 16.30 en duurt tot 6 december. De kosten bedragen € 40,- voor de cursus en € 15,- voor de huur van het instrument (excl. € 15 euro borg). Mensen met een eigen ukelele kunnen zich uiteraard ook opgeven en betalen dan enkel het lesgeld. Voor het opgeven en meer informatie over deze cursus: De Popschool, info@depopschool.nl of 0184-631546